Politie jaagt opnieuw betogers uiteen in Bujumbura

In de Burundese hoofdstad Bujumbura heeft de oproerpolitie voor de tweede dag op rij een betoging van de oppositie uit elkaar gedreven. De spanningen in het Centraal-Afrikaanse land lopen op in aanloop van de verkiezingen. De kandidatuur van president Pierre Nkurunziza voor een derde ambtstermijn is omstreden.

Volgens een correspondent van het Franse persagentschap AFP probeerden een 1.000-tal jonge betogers vanuit het noorden van Bujumbura naar het stadscentrum te marcheren, maar de politie heeft hen tegengehouden en uiteengedreven. Daarbij hebben de ordetroepen zowel traangas als het waterkanon ingezet. De betogers zelf droegen een boomtak om aan te geven dat ze vreedzaam wilden demonstreren. 

Volgens het persagentschap Reuters zijn er vandaag meer soldaten dan politieagenten in de straten van Bujumbura. De overheid heeft een betogingsverbod afgekondigd.

Volgens de oppositie zijn gisteren vijf doden gevallen in de Burundese hoofdstad: drie bij gewelddadige confrontaties met de ordetroepen en twee bij een aanval van jongeren van Imbonerakure, de jeugdafdeling van regeringspartij CNDD-FDD.

Bob Rugurika, een activist van de oppositie en directeur van radiozender RPA, zegt dat de uitzendingen van zijn radiostation buiten Bujumbura worden verstoord. Het Burundese platteland is zowat de machtsbasis van president Nkurunziza.

Strijd om de macht

Zaterdag heeft het partijcongres van de CNDD-FDD Pierre Nkurunziza genomineerd als presidentskandidaat. Volgens de oppositie is een derde ambtstermijn voor de president in strijd met de grondwet, maar volgens de autoriteiten gaat die redenering niet op omdat Nkurunziza voor zijn eerste ambtstermijn niet is verkozen, maar aangeduid door het parlement.

Hoe dan ook lopen de spanningen in Burundi op. Volgens schattingen zijn intussen al zo'n 15.000 burgers naar de buurlanden gevlucht uit vrees voor intimidatie door de Imbonerakure.

In tegenstelling tot vroeger is het huidige geweld in Burundi niet etnisch geïnspireerd, maar heeft het alles te maken met een regeringspartij die er alles voor over heeft om aan de macht te blijven en het land de facto tot een eenpartijstaat probeert om te vormen.

Meest gelezen