Bijna 1.400 doden na zware aardbeving in Nepal

Nepal is opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.9, op 80 kilometer van de hoofdstad Kathmandu. In Nepal spreken ze over de zwaarste aardbeving in 80 jaar. De beving was voelbaar in heel wat andere steden, zelfs tot in de hoofdstad van India, New Delhi. Het dodental zou intussen opgelopen zijn tot bijna 1.400 mensen, meldt een woordvoerder van de politie. De schade aan gebouwen en wegen is aanzienlijk. De regering heeft de noodtoestand afgekondigd en vraagt de internationale gemeenschap om hulp.

De aardbeving had een kracht van 7.9 en duurde ruim anderhalve minuut. Daarna waren er nog naschokken. Reddingswerkers zijn massaal ter plaatse. Ook in buurland India zijn de hulpdiensten paraat. "We verzamelen meer informatie en proberen de getroffenen te bereiken, niet alleen in ons land maar ook in Nepal", tweet de Indiase premier Narendra Modi. Ook in India zouden er zeker 20 doden en tientallen gewonden gevallen zijn.

De beving veroorzaakte heel wat chaos. Mensen stormden naar buiten, wegen scheurden en (historische) gebouwen stortten in elkaar. Zo is onder meer een toren uit de 19de eeuw, de Dharara Toren, ingestort. De toren is een toeristische trekpleister. Onder het puin liggen minstens 50 mensen. In de ziekenhuizen her en der stromen de gewonden toe, er worden vooral breuken vastgesteld.

De regering heeft de noodtoestand afgekondigd en vraagt de internationale gemeenschap om hulp. De Verenigde Staten zullen een hulpploeg naar Nepal sturen en hebben al aangekondigd 1 miljoen dollar vrij te maken voor hulp.

Belgische expeditie veilig en wel

Er verblijven ook verschillende Belgen in Nepal. Buitenlandse Zaken zegt dat er een 60-tal landgenoten in de regio van Kathmandu zijn, maar voorlopig is er geen melding van slachtoffers. De ereconsul probeert onze landgenoten nu te bereiken. Vaste telefoons lijken nog te werken, maar gsm's niet. Dat bemoeilijkt het werk. Buitenlandse Zaken zegt dat voorlopig ook nog onduidelijk is hoeveel Belgische toeristen in de regio verblijven.

Een grote klimexpeditie, die zich voorbereidt om de Makalu (de vijfde hoogste berg ter wereld) te beklimmen, is in elk geval veilig en wel in het basiskamp. Dat wordt gemeld op de website van de expeditie. De communicatie via gsm en internet kan wel zwaar verstoord zijn.

Intussen is ook lawinegevaar voor de hele Himalaya afgekondigd. Het klimseizoen staat daar net voor de deur. Op een flank van de Mount Everest zouden tien doden gevallen zijn toen een basiskamp gedeeltelijk door een lawine werd bedolven.

Niet de eerste zware aardbeving in de streek

In 2011 kostte een aardbeving het leven aan minstens vijf mensen in Nepal. In 1934 werd Kathmandu zelfs van de kaart geveegd na een zware aardbeving van 8.5. Toen kwamen meer dan 8.500 mensen om.

Meest gelezen