Egyptische ex-president Mursi veroordeeld tot 20 jaar cel

In Egypte is de door het leger afgezette president Mohammed Mursi veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn rol in de dood van betogers in 2012. Mursi, de eerste democratisch gekozen president in Egypte, staat nog in andere rechtszaken terecht. Dit is zijn eerste veroordeling, hij kan nog in beroep gaan.
AP2014

De rechter liet de aanklacht voor moord vallen, maar veroordeelde Mursi wel voor het "machtsvertoon" en de onwettige arrestaties die toen plaatsvonden. Ook 12 andere leden van Mursi's partij - de Moslimbroeders - moeten 20 jaar de cel in. Ze kunnen wel nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Bij protesten tegen zijn beleid in december 2012 kwam het voor het presidentieel paleis tot rellen tussen voor- en tegenstanders van Mursi. Er vielen minstens 10 doden. Mursi zou de opdracht hebben gegeven de betoging uit elkaar te slaan.

Tijdens de zitting staken Mursi en de andere veroordeelden vier vingers in de lucht, een verwijzing naar de sit-indemonstratie door Mursi-aanhangers in de Rabaah al-Adawiya moskee in augustus 2014. Die demonstratie werd door de veiligheidsdiensten met geweld uiteengedreven, daarbij kwamen honderden mensen om.

Strenge straffen

Eerder al kregen honderden aanhangers van Mursi de doodstraf of lange celstraffen. Het vonnis van vandaag betekent een nieuwe mijlpaal in de dramatische opkomst en ondergang van de gewezen leider en zijn partij.

Na de coup tegen ex-president Hosni Moebarak won de partij de eerste democratische verkiezingen in het land. Maar nauwelijks een jaar later werd de partij door het leger verdreven van de macht en belandde de partijleiding achter de tralies. Terwijl de ex-president Moebarak en zijn vroegere ministers steeds vaker worden vrijgesproken, zijn de straffen tegen Mursi en zijn Moslimbroeders opvallend streng. De internationale gemeenschap heeft al geprotesteerd tegen de vele terdoodveroordelingen voor Mursi-aanhangers.

"Droevige en slechte dag"

Amr Darrag, een voormalige minister onder Mursi die in Turkije in ballingschap verblijft, noemde het hele proces "een karikatuur van rechtvaardigheid".

"Het hele proces was van tevoren uitgeschreven en gecontroleerd door de regering en helemaal niet gebaseerd op bewijzen. (...) Dit is een droevige en slechte dag in de geschiedenis van Egypte. Ze willen de democratie in Egypte tot levenslang veroordelen."

Meest gelezen