China belooft Pakistan voor 46 miljard investeringen

De Chinese president Xi Jinping heeft een officieel bezoek gebracht aan Pakistan. Met flink wat investeringen hoopt hij invloed te kopen in het Zuid-Aziatische land en toegang te krijgen tot de Indische Oceaan.

China en Pakistan onderhouden al lang erg nauwe betrekkingen. Het zijn objectieve bondgenoten tegenover India. Islamabad had dan ook de rode loper uitgerold voor het bezoek van de Chinese president en die had dan ook veel projecten op zak.

In totaal belooft Xi voor 46 miljard dollar investeringen in Pakistan. Dat is drie keer zo veel als het totaal aan directe buitenlandse investeringen dat dat land sinds 2008 gekregen heeft en meer dan dat van de Verenigde Staten, die andere bondgenoot van Pakistan.

De focus van al die investeringen in het uitbouwen van een economische corridor via wegen, spoorwegen en pijpleidingen van de Pakistaanse haven Gwadar over 3.000 kilometer over het Pamirgebergte naar Kashgar, in het westen van de autonome regio Xinjiang in Centraal-Azië. 

China wil op die manier strategische en economische invloed verwerven in Pakistan en toegang krijgen tot een haven aan de Indische Oceaan. Tegelijk hoopt China op die manier de terugvallende groei weer wat op te krikken. De kwakkelende economie van Pakistan kan dan weer flink wat investeringen gebruiken, zeker nu de relaties met de VS niet meer zijn wat ze waren.

Relatie met risico's

Toch houdt de nauwere samenwerking ook risico's in voor beide partners. China werkt nu al aan een verbetering van de weg vanuit Kashgar doorheen de Pamir naar de grens met Pakistan. Vanuit die kant opent Peking echter ook de toegang tot zowel Pakistan als Afghanistan en sommige vragen zich af of China zo niet de "gates of hell" opent. 

Nu al proberen moslimterreurgroepen zoals Al Qaeda en meer recent ook IS via die route invloed te verwerven in Xinjing, waar de Turks-Oeigoerse (moslims) bevolking zich ergert aan wat het "de Chinese bezetting" noemt. Het aantal aanslagen en rellen in Xinjiang is de voorbije jaren niet afgenomen, maar toegenomen.

Hetzelfde probleem stelt zich in Pakistan, waar veel buitenlandse investeringen afgeroomd worden door corruptie en een hemeltergende bureaucratie. Politieke stabiliteit is er ook niet of nauwelijks tegen een achtergrond van interne spanningen, terrorisme en bevolkingsgroepen die autonomie of afscheiding eisen. Zo ligt de haven Gwadar in de westelijke regio Baluchistan, waar het verzet tegen de Pakistaanse regering groot is.

De nieuwe deals zullen hoe dan ook het wantrouwen wekken van India en de Verenigde Staten en die twee mogelijk verder in elkaars armen drijven.

AP2009

Meest gelezen