Doodstraf vaker uitgesproken, aantal executies neemt af

Vorig jaar zijn wereldwijd 2.466 mensen ter dood veroordeeld, 28 procent meer dan het jaar voordien. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in haar jaarlijkse rapport over de doodstraf. Bijna de helft van die straffen werden in Egypte en Nigeria uitgesproken. Het aantal executies nam wel af, met 22 procent.

Het aantal terdoodveroordelingen is vorig jaar gevoelig gestegen in vergelijking met het jaar voordien. 2.466 mensen in 55 landen hoorden de doodstraf tegen zich uitspreken. 28 procent meer dan in 2013.

Het aantal executies nam dan weer af in vergelijking met 2013. Minstens 607 mensen in 22 landen werden vorig jaar geëxecuteerd, een daling van 22 procent.

Statistieken met gaten

In Iran vonden vorig jaar de meeste executies plaats, 289 in totaal. Saudi-Arabië (90), Irak (61) en de Verenigde Staten (35) stelden ook een hoog aantal mensen terecht. De meeste doodstraffen werden dan weer in Nigeria (659) en Egypte (509) uitgesproken. In de Verenigde Staten ging het om minstens 72 doodstraffen.

Beide statistieken zijn niet volledig, zegt Amnesty, want over sommige landen zijn geen of onvoldoende betrouwbare gegevens beschikbaar. Zo zijn over het geïsoleerde Noord-Korea geen cijfers bekend. Ook China is niet opgenomen in de statistieken van Amnesty, want dergelijke informatie wordt daar als een staatsgeheim beschouwd.

Die landen zouden de algemene cijfers wellicht nog de hoogte injagen. De in de VS gevestigde Dui Hua Stichting, die onderzoek doet over het Chinese gevangenisleven, schatte het aantal executies in 2014 in China namelijk op 2.400.

Ook over bijvoorbeeld Syrië heeft Amnesty geen betrouwbare cijfers. En het aantal executies in Iran wordt ook hoger geschat dan het officiële cijfer 289. Volgens Amnesty zouden het er meer dan 700 kunnen zijn.

Misdaad en terreur

Amnesty houdt een dubbel gevoel over aan bovenstaande statistieken. De sterke daling in het aantal executies stemt de mensenrechtenorganisatie tevreden. "De cijfers spreken voor zich: de doodstraf is een praktijk uit het verleden aan het worden", reageert secretaris-generaal Salil Shetty opgelucht.

Maar tegelijkertijd baart de enorme toename in het aantal terdoodveroordelingen Amnesty zorgen. Het verontrust de organisatie dat er steeds meer mensen ter dood veroordeeld worden in de strijd tegen misdaad en terrorisme.

Gerechtigheid?

Geweld met geweld bestrijden, lost echter niets op, stelt Amnesty. "Reageren met de doodstraf heeft helemaal niets met gerechtigheid te maken. De doodstraf is meer een symptoom van geweld dan een antwoord op geweld", zegt Lore Van Welden van de Belgische tak van Amnesty.

Tot slot zijn er ook een aantal landen die de doodstraf vorig jaar opnieuw hebben ingevoerd, zoals Pakistan, Jordanië, Singapore, Wit-Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Indonesië is dat van plan.

Het aantal executies mag dan sterk gedaald zijn, de doodstraf wordt dus nog ruim verspreid gevonnist. Wereldwijd zouden momenteel 19.000 mensen ter dood veroordeeld zijn.

Meest gelezen