Uit handen van taliban bevrijde soldaat nu aangeklaagd voor desertie

Bowe Bergdahl, de Amerikaanse soldaat die vorig jaar nog uit de handen van de taliban werd bevrijd, wordt nu in de VS aangeklaagd voor desertie en slecht gedrag bij de vijand. Uit onderzoek bleek dat de soldaat in 2009 vrijwillig zijn commandopost in Afghanistan had verlaten vooraleer hij werd ontvoerd door de taliban. De Amerikaanse president Barack Obama liet indertijd vijf belangrijke terreurgevangenen van Guantanamo vrij in ruil voor de vrijlating van Bergdahl.
AP2014

Bowe Bergdahl verdween in juni 2009 van zijn basis in het oosten van Afghanistan, op dat moment had hij er al vijf maanden gediend. Enkele weken later dook er videomateriaal op waaruit bleek dat de Amerikaanse soldaat was ontvoerd door de taliban.

Het Pentagon liet weten dat ze er alles aan zouden doen om Bergdahl te bevrijden, maar die ambitie ebde weg toen bleek dat de soldaat naar Pakistan was gebracht. Toch bleef de Amerikaanse overheid Bergdahl volgen, onder meer via spionnen en satellieten. Er werden ook onderhandelingen opgestart met de ontvoerders.

Tegelijk startte het Amerikaanse ministerie van Defensie een onderzoek naar de omstandigheden van de verdwijning. Uit getuigenissen van medesoldaten bleek dat Bergdahl in de dagen voor zijn ontvoering had gesproken over de mogelijkheid om "verdwaald te geraken" in de Afghaanse bergen. In 2010 was het voor het Pentagon duidelijk dat de soldaat vrijwillig zijn post had verlaten. Daarmee zou hij zijn medesoldaten ook in gevaar gebracht hebben.

Bergdahl riskeert doodstraf

Vorig jaar kwam er schot in de onderhandelingen rond de vrijlatingen van de soldaat. In ruil voor vijf belangrijke taliban-gevangenen in de beruchte Amerikaanse gevangenis op Guantanamo kreeg president Obama sergeant Bergdahl vrij.

De soldaat werd overgebracht naar een basis in Texas waar hij tot nu administratieve taken deed in afwachting van zijn zaak. Gisteren formuleerde de Amerikaanse overheid uiteindelijk de aanklacht: desertie en slecht gedrag bij de vijand.

Bergdahl zal nu voor een grote jury moeten verschijnen. Hij riskeert voor de verschillende aanklachten een levenslange celstraf, tot zelfs de doodstraf. Daarenboven kan hij nog oneervol ontslagen worden en moet hij misschien ook zijn soldij terugbetalen.

Volgens analisten zal het wellicht niet tot een doodstraf komen, maar zal de zaak in de minne worden geregeld. De advocaat van Bergdahl laat alvast weten dat zijn cliënt "fier is op zijn uniform".

Vijf belangrijke terreurverdachten in ruil voor een Amerikaanse soldaat

De aanklacht tegen Bergdahl is wel koren op de molen van de tegenstanders van de vrijlatingsdeal, in het bijzonder de republikeinen. Zij vonden het akkoord een flagrante schending van het Amerikaanse beleid om niet te onderhandelen met terroristen.

Het waren dan ook niet de minste terreurverdachten die werden vrijgelaten in ruil voor Bergdahl. Het ging onder meer over Mohammad Fazl, een man die volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch verantwoordelijk is voor een massamoord op sjiitische moslims in Afghanistan. De terreurverdachten werden overgebracht naar Qatar, maar zeker één van hen zou al contact hebben opgenomen met rebellen in Afghanistan.

Republikeinen zien de aanklacht tegen Bergdahl nu dan ook als een bevestiging van hun kritiek op de deal.

Meest gelezen