"De corruptie is de laatste 16 jaar erger geworden"

Christopher Oliha, voorzitter van de "Association of Nigerians" (de vereniging van Nigerianen in België), ziet de verkiezingen in zijn land als een test voor de democratie, maar ook als een kans op verandering. Hij beschouwt de huidige toestand van zijn land als bedroevend.

"Straffeloosheid, corruptie en onveiligheid. Dat zijn de grootste problemen vandaag in Nigeria", zegt Christopher Oliha. "Nigeria is de laatste vijf jaar een plaats geworden waar je zowat alles ongestraft kunt doen."

Die straffeloosheid heeft volgens hem heel veel te maken met de wijdverbreide corruptie in zijn thuisland. "We hebben gemerkt dat de corruptie de laatste 16 jaar enorm is toegenomen. Dat zie je bijvoorbeeld in de olie-industrie. Nigeria heeft vier olieraffinaderijen, maar die werken niet bij gebrek aan onderhoud. De regering is daarvoor verantwoordelijk. Het gevolg is dat Nigeria zijn ruwe olie in Zuid-Afrika moet laten raffineren, en die geïmporteerde olie is natuurlijk veel duurder op de markt. De machthebbers profiteren van de situatie, want het zijn zij die de contracten toekennen."

Nochtans staat Nigeria al langer bekend voor zijn corruptie. "De corruptie is erger, zélfs nog erger dan onder Abacha (militaire dictator van 1993 tot 1998, nvdr.). Corruptie is er altijd geweest , maar nu is het veel openlijker dan vroeger."

Gechoqueerd door gebrek aan interesse president

"Mijn thuisland heeft een enorm veiligheidsprobleem", zegt Christopher Oliha. Hij heeft het over de terreurgroep Boko Haram. "Na de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes zijn heel veel Nigerianen geschrokken. Vooral dat president Goodluck Jonathan aanvankelijk niet echt geïnteresseerd bleek in de problematiek van Boko Haram heeft veel Nigerianen gechoqueerd, zowel in het land zelf als in de diaspora."

Oliha is naar eigen zeggen gefrustreerd over de paraatheid van het Nigeriaanse leger, ooit een van de sterke legers van Afrika, maar nu amper in staat om Boko Haram alleen aan te pakken. "Elk jaar zijn miljarden naar de militairen gegaan. Waar is dat geld gebleven?"

"Wij vragen dat de zaken veranderen", verwoordt hij de frustratie van ongetwijfeld heel veel Nigerianen. "Weet u dat meer dan zeven miljoen hoogopgeleide Nigerianen vandaag werkloos zijn? Ik heb het hier over jonge mensen van 18 à 25 jaar oud. 62 procent van de Nigerianen leeft onder de armoedegrens. Dat is beschamend."

Test voor democratische machtsoverdracht?

Desondanks is Christopher Oliha optimistisch. "De democratie in Nigeria bestaat nu 16 jaar. We hebben nog nooit zo lang een burgerbewind gekend. Als we dat 20 jaar kunnen volhouden, is de democratie in ons land stabiel."

Tijdens die 16 jaar democratie is de People's Democratic Party (PDP) van huidig president Jonathan wel altijd aan de macht geweest. "Het moet ook kunnen dat er een democratische machtsoverdracht naar de oppositie komt. De verkiezingen van 28 maart zijn een test om na te gaan of dit ook echt mogelijk is."

Is de 71-jarige oud-dictator Muhammad Buhari dan wel een geloofwaardige wissel op de toekomst? Buhari is presidentskandidaat voor oppositiepartij All Progessive Congress (APC). "Het gaat niet over de figuur, maar over de Nigerianen", antwoordt Oliha. "De tijd is trouwens veranderd, want er bestaat nu parlementaire controle. Ik geloof niet in nieuwe mensenrechtenschendingen."

"Buhari is de enige leider die op geen enkele manier door corruptieklachten is bevuild en hij heeft een duidelijke visie. Hij is ook generaal geweest en heeft tijdens de Biafra-oorlog gevochten voor de eenheid van het land. Wij kijken veel verder dan de leeftijd van de man."

Christopher Oliha heeft er alle vertrouwen in. "Buhari heeft een  sterke ploeg rond hem. Hij is misschien niet 100 procent zuiver, maar we moeten werken met de mensen die we nu hebben."

Meest gelezen