"Veel beloven en weinig geven", door IS

Via zijn (soms wel goed gemikte) propaganda is de terreurgroep IS erin geslaagd om al meer dan 3.000 mensen uit het Westen over te halen om naar Syrië of Irak te gaan. Er zijn ook speciale kanalen gericht op het ronselen van vrouwen.

Ondanks de brutale videobeelden over moorden en verwoestingen die IS zelf verspreid, voelen toch -vooral jongere- mensen zich aangetrokken om de rangen van de groep te versterken. In totaal zouden er al 3.000 mensen uit het Westen, en onder hen 550 vrouwen, zich naar het "kalifaat" van IS begeven hebben.

Vaak gaat het om kwetsbare en gemakkelijk te beïnvloeden jongeren die via allerlei internetkanalen en sociale media worden aangesproken door de propaganda van IS.

Het gaat dan niet enkel om "Syrië-strijders" (een term die de lading niet echt dekt), maar IS roept naast mensen met een militaire achtergrond, ook anderen met burgerlijke vaardigheden zoals ingenieurs, dokters, rechters, administratie of technici op. Die zijn blijkbaar nodig voor de "opbouw van het kalifaat", al blijft de gewelddadige strijd wel een hoofdthema voor de groep.

AP2014

"Een gratis-verhaal"...

Eén van die kanalen is de blog Aqsa Mahmood, een vrouw uit de Schotse stad Glasgow die naar Syrië getrokken is en daar getrouwd is met een IS-strijder. Mahmood richt zich in haar blog speciaal op jonge vrouwen en belooft hen nogal veel.

"Hier (in het kalifaat) moet je geen huur betalen. Huizen zijn gratis, wij betalen niet voor water of elektriciteit en ontvangen maandelijks een pakket met voedsel, spaghetti, rijst, conserven, eieren enz.". Ze belooft ook dat IS zorgt voor onderwijs en gezondheidszorg voor vrouwen die actief willen zijn.

Mahmood belooft jonge vrouwen dat ze ook snel kunnen trouwen "met een halal man". Ze krijgen dan 700 dollar van IS. Ze publiceert ook een foto van een jong koppel met het onderschrift "tot het martelarendom ons scheidt". Aqsa Mahmood zou werken onder controle van IS en uit andere bronnen is bekend dat IS wel degelijk huizen ter beschikking stelt van zijn aanhangers, maar die huizen zijn dan van weggevluchte mensen of mensen die gedood zijn.

AP2014

Ontnuchtering en vaak "one way ticket"

Volgens Lina Khatib van het onderzoeksbureau Carnegie Centrum voor het Midden-Oosten met zetel in Libanon zijn de nieuwkomers in IS-gebied vaak geschokt door wat ze ter plaatse aantreffen.

Het gaat vaak om avontuurlijke mensen met hoge idealen en de confrontatie met de brutale onderdrukking en het geweld van IS is erg vaak ontnuchterend. In veel gevallen is er echter geen weg terug meer.

Volgens het Syrische observatorium voor de mensenrechten zijn er van oktober tot december vorig jaar 120 mensen die wilden ontsnappen uit IS-gebied, gedood. Wie wel kon ontsnappen, spreekt vaak over een "mislukte utopie" en een plek die geregeerd wordt door "onderdrukking en een verbod om na te denken". 

Revolutionaire ideologieën spreken wel vaker jongeren aan en het gaat dan zeker niet enkel om moslim- of migrantenjongeren. In de jaren 60 en 70 lieten veel Europese jongeren zich verleiden door extreemlinkse terreurgroepen zoals de RAF in Duitsland of de Rode Brigades in Italië om maar te zwijgen van hoeveel jongeren er in de jaren 40 door de bezetter of fascistische groepen geronseld werden om aan het Oostfront te gaan vechten.

Meest gelezen