Vodafone biedt elke moeder 16 weken verlof aan

De Britse telecomgigant Vodafone komt naar eigen zeggen met een "pioniersregeling" voor werkneemsters die moeder worden. Ze krijgen minimaal 16 weken betaald moederschapsverlof. En wie daarna terugkeert naar het werk, mag een half jaar minder werken tegen een voltijds loon.

Vodafone pakt uit met een nieuwe regeling voor vrouwelijke personeelsleden die een kind krijgen. Elke nieuwe moeder krijgt minimum 16 weken betaald moederschapsverlof. Daarnaast krijgt ze bij haar terugkeer de eerste zes maanden een verkorte werkweek van 30 uur, aan een voltijds loon aangeboden. De regeling geldt voor alle werkneemsters van Vodafone wereldwijd. Ook in landen waar de regeling voor nieuwe moeders minder gunstig is of waar zelfs geen regeling bestaat.

Belangrijkste motivatie die de multinational aanhaalt: getalenteerde en ervaren vrouwen aan boord houden. "Te veel vrouwen verlaten het werkveld omdat ze voor een moeilijke keuze staan: zorgen voor hun baby of hun carrière voortzetten", zegt CEO Vittorio Colao. "Vrouwen maken slechts 35% uit van ons personeelsbestand wereldwijd, en slechts 20% van ons internationale managersteam. We zijn ervan overtuigd dat ons nieuwe beleid een belangrijke rol zal spelen om meer vrouwen in dienst te krijgen, maar ook om de kloof te helpen dichten."

Tegen eind 2015 moet het nieuwe beleid geïmplementeerd worden. Het telecombedrijf verwacht dat elk jaar 1.000 vrouwen zullen kunnen genieten van de nieuwe regelingen.

Van 0 tot meer dan 52 weken

Vodafone is actief in Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Europa en de Verenigde Staten. In Europa wijkt 16 weken moederschapsverlof niet zoveel af van de al bestaande overheidsregelingen. In Afrika en Azië zal de impact van die nieuwe maatregel veel groter zijn. En allicht ook in de VS, waar betaald moederschapsverlof geen garantie is. De regeling voor terugkeer na het moederschapsverlof is zowat overal een nieuwigheid.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van het moederschapsverlof in enkele landen waar Vodafone actief is.

Geen betaald moederschapsverlof Minder dan 14 weken 14 tot 25 weken 26 tot 51 weken 52 weken of meer
Verenigde Staten Kenia, India, Qatar Zuid-Afrika, Australië, Nederland Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Ierland Duitsland, Albanië, Roemenië

Een besparing van 19 miljard dollar

Vodafone nam de beslissing na een studie waaruit bleek het rekruteren en opleiden van nieuw personeel om werkneemsters te vervangen die niet meer terugkeren nadat ze moeder geworden zijn, het bedrijf elk jaar 47 miljard dollar kost. Werkneemsters 16 weken volledig betaald moederschapsverlof aanbieden, kost 28 miljard dollar per jaar. Een besparing van 19 miljard dollar waar we niet naast konden kijken, luidt het.

"Er zijn heel wat verborgen kosten als je personeel 'verliest' aan het moederschap", zegt Sharon Doherty, die het nieuwe beleid mee heeft uitgewerkt. "Aanwerving, opleiding, het oponthoud van het werk dat daarmee gepaard gaat... Je moet naar het totale plaatje kijken, niet alleen naar de directe kosten."

Bovendien, zo bleek ook uit de studie, heeft de kennis en ervaring van moeders die aan de slag blijven een gunstige invloed op de productiviteit en de efficiëntie waarmee het werk gedaan wordt. "Werkende moeders ondersteunen zal uiteindelijk leiden tot betere beslissingen en een betere bedrijfscultuur."

Meest gelezen