Tadzjiekse oppositieleider is vermoord in Turkije

In de Turkse stad Istanbul is één van de belangrijkste dissidenten uit de Centraal-Aziatische republiek Tadzjikistan doodgeschoten. De moord doet erg veel lijken op die van de Russische opposant Boris Nemtsov enkele dagen geleden.

Umarali Kuvvatov leefde al jaren in ballingschap in Turkije en was het hoofd van de Tadzjiekse oppositiebeweging "Groep 24". Gisteravond laat is hij op straat in Istanbul doodgeschoten. De moordenaar kon ontkomen.

Volgens een Turkse krant waren Kuvvatov en zijn familie ziek geworden tijdens een diner en wou hij zijn gezin naar een ziekenhuis brengen toen hij op straat werd neergeschoten. Dat zou er op kunnen wijzen dat de man en zijn familieleden eerder ook waren vergiftigd.

Kuvvatov was een zakenman. Hij vluchtte drie jaar geleden uit Tadzjikistan naar Rusland en leefde in ballingschap in Turkije. Eerder had hij de Tadzjiekse president Imomali Rakhmon en diens familie beschuldigd van grootscheepse corruptie en nepotisme.

De moord doet erg denken aan die op de Russische opposant Boris Nemtsov vorige week. Die werd toen in Moskou doodgeschoten. Nemtsov had eerder zware kritiek geuit op de Russische president Vladimir Poetin en diens inmenging in buurland Oekraïne.

Ex-Sovjetregime overleefde

Tadzjikistan is een voormalige Sovjetrepubliek in langs de Zijderoute in Centraal-Azië en grenst aan China (Xinjiang), Kirgizië, Oezbekistan en Afghanistan. Er wonen acht miljoen mensen, vooral in de valleien van het Pamirgebergte. Tadzjieken spreken een aan het Perzisch (Farsi) verwante Indo-Arische taal en zijn overwegend soennitisch moslim, maar er zijn ook volgelingen van de Oud-Perzische profeet Zarathustra.

Na de val van de Sovjet-Unie werd het land onafhankelijk, maar voormalige communisten bleven aan de macht, ook nadat ze een jarenlange burgeroorlog wonnen tegen islamisten en democraten.

Sinds 1992 is president Imamoli Rakhmon aan de macht, ook een voormalig communist. Rakhmon voert een erg repressief regime en er zijn veel klachten over schendingen van de mensenrechten. Hij heeft ook nauwe banden met Rusland. Anderzijds beschouwen velen Rakhmon ook als een factor van "stabiliteit" in een regio waar het wemelt van moslimextremisten.

Meest gelezen