"Verkrachte vrouw had zich maar niet moeten verzetten"

Volgens één van de verkrachters van een vermoorde studente op een bus in India, had de vrouw zich maar niet moeten verzetten. Hij vindt verkrachting overigens een goede manier om "ontaarde vrouwen" te straffen. De moord heeft in India tot heel wat heisa geleid.

In 2012 werd in de Indiase hoofdstad Delhi een jonge studente van 23 door zes mannen op een bus verkracht en op brutale wijze vermoord. De daders zijn opgepakt en veroordeeld tot de doodstraf.

Een van hen, de buschauffeur Mukesh Singh, heeft nu een interview gegeven aan de Britse filmmaakster Leslie Udwin (foto). Daarin zegt hij geen spijt te hebben van wat er is gebeurd. Dat is vooral de schuld van de vermoorde studente zelf, vindt hij.

Het meisje keerde toen met haar vriend terug naar huis nadat ze de film "Life of Pi" waren gaan bekijken in een bioscoop. Volgens de dader Singh "moeten jonge meisjes echter niet meer buitenkomen na negen uur 's avonds en heeft de studente de verkrachting dus zelf uitgelokt. Huiselijk werk is voor meisjes, niet rondhangen in disco's en bars en verkeerde dingen doen en verkeerde kleren dragen. Slechts 20% van alle meisjes gedragen zich goed."

Het publiek heeft dus "het recht om dat soort vrouwen een lesje te leren". Bovendien vindt hij dat de studente zich maar niet tegen de verkrachting had moeten verzetten, anders had ze nog geleefd. 

"Het leven van een bedelaarster heeft geen waarde"

Filmmaker Leslie Udwin heeft nog een andere verkrachter van de studente ondervraagd. Die man stond ook terecht voor de moord op een meisje van vijf. 

Hij vertelde in detail hoe hij dat kind had misbruikt en tegelijk zijn hand op haar mond had geduwd opdat ze niet zou schreeuwen. Ook die verkrachter had geen enkele spijt, want naar eigen zeggen was het kind "een bedelaarster en had haar leven dus geen waarde".

Opvallend in de film is ook de commentaar van de advocaten van de verkrachters. Eén van hen zei "dat vrouwen zich maar moesten leren gedragen. Mannen en vrouwen kunnen geen vrienden zijn. In onze cultuur is er geen plaats voor een vrouw."

Een andere advocaat zei dat als "een zus of dochter (van hem) zich zou onteren door seks buiten het huwelijk te hebben, hij haar in het bijzijn van de hele familie zou overgieten met benzine en in brand zou steken".

Verkrachtingszaak verscheurt India

Het proces over de brutale moord heeft in India tot veel commotie geleid. Toch staat niet iedereen achter de verdediging. De voorbije jaren hebben veel vrouwen, maar ook mannen, in grote aantallen betoogd tegen de plaag van verkrachtingen en moorden op vrouwen.

De botsing tussen het oude en het nieuwe India lijkt zich dus vooral ook te concentreren op de positie van vrouwen. Veel van de opkomende IT-industrie in India drijft op hoogopgeleide vrouwen. Dat wekt jaloezie en spanningen op en botst met de traditie van de "vrouw aan de haard".

Meest gelezen