Spanje en Portugal dienen klacht in tegen Griekenland

Spanje en Portugal hebben bij de Europese Commissie hun beklag gemaakt over de beschuldigingen die de Griekse premier Alexis Tsipras het voorbije weekeinde heeft geuit. Terwijl de Commissie probeert om de plooien glad te strijken en oproept tot eenheid, kapittelt ook de Duitse regering de uitval van Tsipras.
De Griekse premier Tsipras heeft een klacht aan zijn broek.

Tsipras had de conservatieve Spaanse en Portugese premiers zaterdag in de gordijnen gejaagd. Volgens de premier staken Madrid en Lissabon om electorale redenen stokken in de wielen tijdens de recente Europese onderhandelingen over de verlenging van de financiële steun aan zijn land. Ze zouden zijn linkse partij Syriza willen dwarsbomen in de aanloop naar de verkiezingen in hun eigen land, later dit jaar. Met name in Spanje wijzen polls op een doorbraak van Podemos, een geestesverwant van Syriza.

In Spanje en Portugal is ontstemd gereageerd op de uitval van Tsipras. "We zijn niet verantwoordelijk voor de frustratie die radicaal links in Griekenland heeft gecreëerd door beloftes te doen waarvan ze wist dat ze onhaalbaar waren", reageerde de Spaanse premier Mariano Rajoy. In Portugese regeringskringen had men het over "zeer ernstige, foutieve en lamentabele" verklaringen en verwees men eveneens naar de problemen die Tsipras heeft om de verlenging van het steunprogramma verkocht te krijgen aan zijn achterban.

Eenheid

"Wij vragen aan alle betrokkenen om ervoor te zorgen dat er eenheid bestaat onder de lidstaten van de Europese Unie en de eurozone in het bijzonder", reageerde een woordvoerster van de Europese Commissie.

De Commissie moet een bemiddelingsrol vertolken nu zowel de Spaanse als de Portugese regering in Brussel hun beklag hebben gemaakt en een reactie van de Commissie wensen. "We bouwen bruggen en brengen de partijen samen", luidde het bij de Commissie.

De Commissie liet zich niet uit over de verklaringen. Dat deed de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble wel. Bij monde van zijn woordvoerder sprak hij over "naar Europese standaarden ongewoon vuil spel". "Dat doet men niet in de eurogroep", aldus de zegsman. Spanje en Portugal verdienen volgens Berlijn "grote erkenning" voor de succesvolle wijze waarop ze in eigen land hervormingen uitvoerden. Beide landen hadden de voorbije jaren immers eveneens nood aan Europese financiële steun.

Vers geld

Ook de Commissie beklemtoonde dat Athene de afgesproken engagementen moet nakomen. In ruil voor de verlenging van het steunprogramma met vier maanden moet Griekenland immers nog economische hervormingen doorvoeren. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet intussen doorschemeren dat de Grieken reeds in maart vers geld zouden kunnen krijgen indien ze meteen aan de slag gaan en concrete vooruitgang boeken.

Regeringswoordvoerder Gavriil Sakellaridis maakte duidelijk dat de regering niet ingaat op de eis van de oppositie en de verlenging van het steunprogramma niet ter ratificatie voorlegt in het parlement. Het parlement zal zich volgens hem wel mogen uitspreken over het nieuwe akkoord dat Athene met zijn internationale kredietverleners wil sluiten.

Intussen blijft de financiële situatie van Griekenland op korte termijn onduidelijk. Sakellaridis verzekerde alvast dat Athene deze maand aan de financiële verplichtingen kan voldoen. Griekenland moet onder meer 1,5 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Minister van Financiën Yanis Varoufakis suggereerde het voorbije weekeinde wel dat er deze zomer betalingsproblemen kunnen ontstaan indien er geen nieuw akkoord wordt bereikt.

Meest gelezen