Voor het eerst een vrouw benoemd tot burgemeester van Bagdad

In Irak heeft premier Haider al-Abadi burgemeester Naim Aboub van Bagdad ontslagen en Zekra Alwach benoemd tot nieuwe burgemeester. Het is de eerste keer dat een vrouw die functie uitoefent. De burgemeester van Bagdad heeft dezelfde status als een minister.
Morgen neemt Zekra Alwach haar functie op.

Zekra Alwach is burgerlijk ingenieur en directeur-generaal van het ministerie van Hoger Onderwijs. Als burgemeester van de miljoenenstad Bagdad, Groot-Bagdad telt tussen 7 en 9 miljoen inwoners, zal ze direct met premier Abadi te maken hebben en dezelfde voorrechten hebben als een minister in zijn regering.

Bagdad heeft een administratief systeem van 89 wijken met een verkozen wijkraad, negen districten met een verkozen districtsraad en een verkozen gemeenteraad met 37 leden. De burgemeester wordt niet verkozen maar aangeduid door de premier.

Zondag zal Alwach haar functie opnemen. 

"Clown"

"Abadi heeft burgemeester Naim Aboub ontslagen en doctor Zekra Alwach aangeduid om hem te vervangen", zei regeringswoordvoerder Rafed Juburi.

Hij voegde eraan toe dat het ontslag van Aboub niet bedoeld was als een straf, hoewel Aboub door de inwoners van Bagdad en in de sociale media beschuldigd werd van incompetentie. Gezegd wordt dat hij niets gedaan heeft om de basisdiensten van de stad te verbeteren en dat hij verklaringen aflegde waarin hij een loopje nam met de werkelijkheid.

Aboub haalde de krantenkoppen toen hij in maart 2014 zijn stad, die geteisterd werd door sektarisch geweld, wijdverspreide corruptie en een gebrek aan dienstverlening, omschreef als "een droom, de mooiste stad ter wereld. Bagdad is mooier dan New York en Dubai".

"Aboub is een clown. Abadi had hem moeten ontslaan van zodra hij aan de macht kwam", in augustus verleden jaar, zei Yasser Saffar, de eigenaar van een kruidenierszaak, aan het persbureau AFP. "Al zijn verklaringen waren belachelijk."

Discriminatie

De benoeming van een vrouw tot burgemeester van Bagdad is een positieve ontwikkeling in Irak, dat vandaag de dag bekritiseerd wordt voor de discriminatie van en geweld tegen vrouwen. In de jaren 70 werd het land nochtans beschouwd als het meest vooruitstrevende op het gebied van vrouwenrechten in het Midden-Oosten.

Na de eerste Golfoorlog voerde Saddam Hoessein een aantal vrouwonvriendelijke maatregelen door in een poging om de steun te behouden van zijn conservatieve, patriarchale achterban. Na de Amerikaanse invasie en de verdrijving van Saddam, is de situatie alleen maar erger geworden. Zo werd in 2004 de sharia - de islamitische wetgeving - ingevoerd voor religieuze gemeenschappen in het deel van de wetgeving dat de rechten van de vrouwen waarborgde.

Onder druk van de islamisten en om niet de aandacht te trekken, dragen de meeste vrouwen tegenwoordig een hoofddoek en een lange zwarte jurk.

Bovendien zijn eremoorden, ontvoeringen, verkrachtingen en ander geweld tegen vrouwen dagelijkse kost geworden.

Meest gelezen