Netanyahu raadt Joden aan uit Europa te verhuizen Auteur: Jos De Greef

zo 15/02/2015 - 12:11 Jos De Greef De Israëlische premier Benjamin Netanyahu roept alle Joden in Europa op om naar Israël te emigreren. Hij reageert zo op de recente terreuraanslagen tegen Joden in Frankrijk en vannacht nog in Denemarken.

"Israël is uw thuisland. Wij zijn bereid om een massale immigratiegolf vanuit Europa op te nemen. Aan alle Joden in Europa zeg ik: Israël wacht u op met open armen".

Zo luidt de oproep van de Israëlische premier in een reactie op de terreuraanslagen van gisteren in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daarbij werd ook een Joodse bewaker van een synagoge doodgeschoten. Begin januari eindigde ook al een gijzeling door een moslimextremist in een Joods warenhuis in Parijs met vier slachtoffers.

De regering-Netanyahu heeft overigens een budget van 45 miljoen  dollar klaar om Joden uit Frankrijk, België en Oekraïne te overtuigen om naar Israël te emigreren. Immigratie kan Israël versterken en het Joodse karakter van de staat opkrikken.

Niet iedereen is enthousiast over de uitnodigingen tot emigratie. De Franse premier Manuel Valls had de Franse Joden eerder opgeroepen om in Frankrijk te blijven. "Frankrijk is Frankrijk niet meer zonder de Joden", zei Valls.

Aliya, of de terugkeer naar Zion

Nu is het niet uitzonderlijk dat Israël Joden uit heel de wereld oproept om zich daar te komen vestigen. Die functie van "vluchtheuvel voor Joden" is overigens de belangrijkste bestaansreden van de Joodse staat in het zionistische ideaal.

De Wet op de Terugkeer in Israël staat toe dat iedereen die ten minste een Joodse grootouder heeft, het recht krijgt om zich in Israël te vestigen en dan automatisch het staatsburgerschap krijgt.

De overheid heeft zelfs verregaande inburgeringscursussen voor nieuwe migranten die naast de geschiedenis en de instellingen van de staat ook de taal, het Ivriet of modern Hebreeuws, leren.