Wie kan of wil Nigeria beterschap brengen?

Vandaag kiezen de Nigerianen een nieuw parlement en een nieuwe president. De presidentsverkiezingen springen het meest in het oog, met twee oude bekenden die het tegen elkaar opnemen: de huidige president Goodluck Jonathan en de voormalige dictator Muhammadu Buhari. Of de verkiezingen zullen leiden tot een grote politieke koerswijziging, blijft zeer de vraag.
Goodluck Jonathan en Mohammadu Buhari

Eigenlijk was de stembusgang in Nigeria gepland voor 14 februari, maar de strijd tegen Boko Haram heeft daar anders over beslist, want door de instabiliteit in het noordoosten van het land hebben de Nigeriaanse autoriteiten beslist om de verkiezingen uit te stellen tot 28 maart. Tot veel nieuwe politieke inzichten heeft het uitstel niet geleid.

Hoe dan ook dingen in totaal 14 kandidaten mee naar het hoogste ambt. Maar twee van hen worden beschouwd als serieuze kanshebbers.

Goodluck Jonathan

  • °1957 in de Niger-delta, in Zuidoost-Nigeria
  • Gouverneur van deelstaat Bayelsa (2005-2007)
  • Vicepresident (2007-2010)
  • President sinds 2010
  • Kandidaat van de regerende People's Democratic Party (PDP)

Goodluck Jonathan was vicepresident van Umaru Yar'Adua, en volgde hem op nadat hij bezweken was aan een hartkwaal. Hij werd een eerste keer gekozen in 2011.

Al sinds het einde van de militaire dictatuur, in 1999, heeft de PDP de president geleverd. Sommige waarnemers denken dat het uitstel van de verkiezingen ook politieke redenen heeft, want de PDP deed het tot voor kort niet bepaald goed in de peilingen. Als we de laatste peilingen mogen geloven, heeft dat uitstel de PDP echter electoraal weinig of niets opgeleverd.

Als zuiderling ligt Jonathan niet zo goed in het noorden, ook al omdat hij zich de laatste jaren weinig of niet heeft bekommerd om het conflict met Boko Haram. Hij zegt nu dat hij het roer wil omgooien, maar erg geloofwaardig klinkt zijn belofte niet.

Ook de corruptie, die andere Nigeriaanse gesel, zegt Jonathan te willen aanpakken. Zijn verwezenlijkingen op dat vlak echter zijn tot nu toe vrij pover gebleken.

Muhammadu Buhari

  • °1942 in Katsina, in Noord-Nigeria
  • Gouverneur Noordoostelijke Staat (1975-1976)
  • President (1983-1985)
  • Kandidaat van de All Progressive Congress (APC)

Generaal Muhammadu Buhari zat mee achter de staatsgreep van 1966 waarbij generaal Murtala Muhammed aan de macht kwam. In 1983 was hij een van de leiders van de coup tegen de verkozen president Shehu Shagari. Tijdens zijn bewind trad Buhari streng op tegen corruptie en een gebrek aan discipline, maar werden de mensenrechten ook met de voeten getreden.

Muhammadu Buhari is vrij populair bij de armere bevolking in het noorden van Nigeria. Als politicus steunt hij de sharia die in het noorden van kracht is, maar hij ontkent dat hij een fundamentalistische politieke agenda heeft.

Buhari zegt dat hij Boko Haram krachtdadig zal aanpakken en stelt zichzelf graag voor als "mister clean", die de corruptie zal uitroeien. Hij belooft ook een economische ommezwaai, met 20.000 nieuwe jobs per deelstaat.

Zijn winstkansen worden vrij hoog ingeschat. De drie vorige keren moest Buhari wel telkens het onderspit delven.

Meest gelezen