Nieuw proces voor gevangen Al Jazeera-journalisten

Twee journalisten van Al Jazeera die al ruim een jaar zijn opgesloten in Egypte, krijgen op 12 februari een nieuw proces. Tegen hun opsluiting was heel wat internationaal protest. Een voormalige BBC-correspondent die samen met hen was opgepakt, is vorige week nog vrijgelaten.

De Australische journalist Peter Greste en zijn Canadees-Egyptische collega Mohamed Fahmy zijn samen met hun lokale producer Baher Mohamed in december 2013 opgepakt in Egypte. Zeven anderen konden tijdig het land verlaten en werden later bij verstek veroordeeld, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, ook correspondent voor de VRT.

In juni vorig jaar zijn de Greste, Fahmy en Mohamed uiteindelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeven tot tien jaar voor "het verspreiden van valse informatie en het steunen van een terroristische organisatie (de Moslimbroederschap)". Tegen de veroordeling is heel wat internationaal protest gekomen. Greste, Fahmy en Mohamed ontkenden alle beschuldigingen. Ze zeiden op hun proces dat ze "alleen maar verslag uitbrachten".

De hoogste Egyptische rechtbank leek begin dit jaar nog te luisteren naar het protest door te stellen dat het proces moest worden overgedaan. Ietwat onverwacht - en mogelijk na zware druk van de Australische regering - is Greste vorige week vrijgelaten (kleine foto). Zijn collega’s Mohamed en Fahmy bleven echter in de cel.

Nu lijkt het dat de twee niet moeten hopen om binnenkort te worden vrijgelaten. Op 12 februari verschijnen ze opnieuw voor de rechter. Fahmy laat via zijn familie weten dat dit nieuwe proces zijn ergste nachtmerrie is. Ze zeggen ook teleurgesteld te zijn in de Canadese regering die blijkbaar niet kan regelen voor Fahmy wat de Australiërs wel konden voor Greste. Fahmy heeft zowel de Egyptische als de Canadese nationaliteit en had eerder deze week laten weten dat hij afstand doet van zijn Egyptische nationaliteit, in de hoop dat hij zou worden vrijgelaten.

Bij Al Jazeera - de Qatarese nieuwszender waarvoor de vastgehouden journalisten werkten - wordt toch gematigd positief gereageerd op het nieuwe proces. "We hopen nu dat met dit nieuwe proces gerechtigheid volgt", klinkt het in een reactie op hun site. "De Egyptische autoriteiten weten wat hen te doen staat: de beschuldigingen naar de prullenmand verwijzen en deze onschuldige journalisten hun vrijheid teruggeven die hen ruim 400 dagen lang is beroofd." Afwachten dus of dit ook het geval zal zijn.

Wereldwijd protest

De opsluiting van de journalisten heeft heel wat protest opgeleverd bij mensenrechten- en nieuwsorganisaties. Op 29 december - exact één jaar na hun arrestatie - was er zo met #FreeAjStaff een wereldwijde actiedag aan Egyptische ambassades en in verschillende nieuwsredacties. Ook op de VRT (foto onder).

Meest gelezen