Slovaaks referendum tegen homohuwelijk ongeldig

Het referendum over een verbod op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht dat gisteren in Slovakije is georganiseerd, is ongeldig. Slechts een vijfde van de kiesgerechtigden kwam opdagen, terwijl een geldige stembusgang een opkomst van 50 procent eiste.

Het referendum vond gisteren plaats op initiatief van de conservatieve organisatie Alliantie voor Familie. Die had 400.000 handtekeningen verzameld om de volksraadpleging te kunnen organiseren.

Het referendum legde de Slovaken drie standpunten voor waarop ze ja of nee konden stemmen:

  • Enkel een verbintenis tussen een man en een vrouw mag de noemer "huwelijk" krijgen.
  • Koppels of groepen mensen van hetzelfde geslacht mogen geen kinderen adopteren en opvoeden.
  • Scholen mogen kinderen niet verplichten lessen over seksuele opvoeding of euthanasie bij te wonen als de ouders of de kinderen aangeven dit niet te willen.

Grondwet

Met bijna alle stemmen geteld, blijkt ondubbelzinnig dat het referendum een maat voor niks was. Slechts 21 procent van de stemgerechtigden is opgedaagd, terwijl minstens de helft nodig was om de volksraadpleging rechtsgeldig te maken.

Slovaken die wél gingen stemmen, hebben massaal "ja" op de standpunten geantwoord. Alliantie voor Familie reageert daarom verheugd. "De vragen zijn duidelijk gesteld en 90 procent van de mensen heeft ze positief beantwoord", zei een woordvoerder op de Slovaakse tv. Slovakije is één van de meest katholieke landen van de EU.

Verdedigers van LGBT-rechten (lesbian, gay, bisexual en transgender) hadden opgeroepen het referendum te boycotten. Toch is het zeer de vraag of dit mislukte initiatief in de praktijk gevolgen zal hebben voor hun rechten. Afgelopen voorjaar schreef het Slovaakse parlement het huwelijk al expliciet als een verbintenis tussen een man en een vrouw in de grondwet in. De mislukte volksraadpleging had als doel ook een verbod op een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht expliciet in de wet te laten opnemen, maar die vlieger is dus voorlopig niet opgegaan.

Meest gelezen