Wie zijn de gedode westerse IS-gijzelaars? Auteur: Floor Bruggeman

wo 04/02/2015 - 13:17 Floor Bruggeman Aan de gruweldaden van terreurgroep IS komt geen einde. Vooral onder Syriërs en Irakezen zijn al duizenden slachtoffers gevallen. Vrouwen worden gestenigd, mannen levend begraven en homoseksuelen van gebouwen gegooid. De verbranding van de Jordaanse piloot is voor zover bekend de laatste gruweldaad tegen een inwoner van een land uit de internationale coalitie tegen IS. Een overzicht van de westerse gijzelaars sinds augustus vorig jaar.

James Foley (augustus 2014)

James Foley was de eerste westerse journalist die, gehuld in een oranje plunje, werd opgevoerd en onthoofd. Foley bracht verslag uit over de conflicten in Afghanistan, Libië en Syrië en werkte onder andere voor de nieuwssite GlobalPost en het Franse persagentschap AFP. Hij werd in 2012 door gewapende mannen ontvoerd in het noorden van Syrië. Op 19 augustus verspreidde IS ten slotte een video van zijn executie.

Steven Sotloff (september 2014)

Amper twee weken na de executie van James Foley ondergaat de Amerikaanse journalist Steven Sotloff hetzelfde lot. Sotloff was sinds augustus 2013 ontvoerd door de terreurgroep. "Hij was niet verslaafd aan oorlog, hij wilde gewoon een stem geven aan de mensen die geen stem hebben", aldus een vriend.

David Haines (september 2014)

De Brit David Haines was een humanitaire hulpverlener. “"Zijn vreugde en zin om in Syrië te gaan werken is voor mij en mijn familie het belangrijkste in heel deze trieste geschiedenis”, zei zijn broer na het verschijnen van het executiefilmpje.

Alan Henning (oktober 2014)

Alan Henning was een Britse taxichauffeur die in december 2013 werd gevangengenomen door IS. Als vrijwilliger wilde hij hulpgoederen naar Syrië brengen, toen hij net over de grens werd ontvoerd. Enkele dagen voor de publicatie van de onthoofdingsvideo van Henning, had zijn vrouw nog gesmeekt om haar man vrij te laten. “Hij is onschuldig”, benadrukte ze.

Peter Kassig (november 2014)

De Amerikaan Peter Kassig werd in 2013 ontvoerd in Syrië. Als Irakveteraan was hij met zijn eigen hulporganisatie aan het werk in Syrië. In zijn executiefilmpje werden ook nog beelden getoond van een massa-executie van gevangen Syrische soldaten.

Haruna Yukawa (januari 2015)

Haruna Yukawa was de eerste Japanner die geëxecuteerd werd. Volgens IS gebeurde dat na afloop van de deadline aan Japan. In een videoboodschap had IS namelijk 200 miljoen dollar gevraagd voor de vrijlating van Yukawa en Kenji Goto.

Kenji Goto (januari 2015)

Kenji Goto was een Japanse journalist die in oktober naar Syrië was gereisd. Hij wilde er zijn landgenoot Haruna Yukawa redden. Eerder werkte hij als freelance videojournalist in conflictgebieden.