IS schuift grens van wreedheid steeds verder op

di 03/02/2015 - 21:33 Met de verbranding van de Jordaanse piloot Muath al-Kasasbeh is de terreurgroep IS in Syrië weer een stapje verder gegaan in de spiraal van wreedheid, waarvoor de groep nu al berucht is. IS doet steeds meer denken aan de excessen van het nazisme en de Rode Khmer in Cambodja.

Sinds de "blitzopmars" van midden vorig jaar heeft "Islamitische Staat" zoals de groep zichzelf nu noemt, zich steeds meer onderscheiden van andere terroristische groeperingen. IS maakt zoals Al Qaeda, Al Shabaab in Somalië en Jabhat al-Nusrat in Syrië op grote schaal gebruik van bomaanslagen om de tegenstanders te ontregelen en een klimaat van angst te scheppen.

AP

IS is van het begin echter steeds verder gegaan. Het massaal doodschieten van Syrische en Iraakse militairen die gevangen werden genomen, is ronduit een schending van het oorlogsrecht zoals vastgelegd in de Conventies van Genève. 

In de bezette gebieden in Noord-Irak ging IS bovendien over tot "religieuze zuiveringen" of zelfs ronduit genocide van minderheidsgroepen. Er werd openlijk opgeroepen om christenen, jezidi's en andere groepen uit te moorden indien die zich niet zouden bekeren tot de islam.

IS verheerlijkt zelfs de slavernij en beschouwt dat als een middel om vooral vrouwen van religieuze minderheden tot bekering te dwingen. Dat laatste middel wordt ook op grote schaal gebruikt door Boko Haram, de moslimterreurgroep die het noorden van Nigeria onveilig maakt.

Spiraal van wreedheid en angst

Al snel ging IS echter over tot nog meer wreedheden op grote schaal, die de indruk geven dat we nog in de middeleeuwen leven, wat IS ideologisch in feite ook doet.

AP

In Syrië werden gevangengenomen soldaten van het regime van Assad niet enkel gedood, maar ook onthoofd en werden hun hoofden op palen tentoongesteld in veroverde steden. In een aantal gevallen werden gevangenen zelfs gekruisigd.

IS schaamt zich daar niet voor, integendeel, de groep toont met regelmaat en fier de wreedheden die gevangengenomen vijanden worden aangedaan op videobeelden en foto's op het internet. Dat heeft uiteraard een doel: IS wil op die manier angst zaaien, niet enkel voor de doodstraf, maar ook voor de pijnlijke en vernederende manier waarop die door de beulen van de groep wordt uitgevoerd.

Met het levend verbranden van de Jordaanse piloot al-Kasasbeh is IS dus nog een stap verder gegaan. Het is blijkbaar een waarschuwing voor andere gevechtspiloten van de coalitie die de terroristen in Irak en Syrië bombardeert.

IS heeft dus lak aan alle conventies over oorlogsrecht, het behandelen van gewonden en krijgsgevangenen en de mensenrechten en de groep kiest dus openlijk voor barbaarse methoden van voor de Verlichting. De vergelijking met de brutaliteiten van de nazi's of de extremistische Rode Khmer in Cambodja begint zich dus op te dringen.

Of dat veel met islam te maken heeft, is nog de vraag, want op een paar ontvoerde westerlingen na, zijn de meeste slachtoffers van IS moslims. IS wil dan ook vooral "zijn" versie van de islam opdringen aan de regio en de geschiedenis op die manier herschrijven. Blijkbaar zijn alle middelen daarvoor geschikt.