Europa start onderzoek naar Belgische rulings

De Europese Commissie start een diepgaand onderzoek naar de Belgische fiscale rulings voor overwinst (excess profit). De Commissie betwijfelt of deze belastingregeling voor multinationals in overeenstemming is met de Europese staatssteunregels, zo lichtte eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager toe.

De Belgische belastingregeling biedt multinationals de mogelijkheid om hun bedrijfsbelasting te verminderen met "overwinst" die zou toe te schrijven zijn aan het voordeel dat ze behoren tot een multinationale groep.

"Deze regeling lijkt alleen aan bepaalde multinationals substantiële belastingverminderingen toe te kennen die op zichzelf staande ondernemingen niet zouden kunnen krijgen", zo stelde Vestager. Indien dit vermoeden tijdens het onderzoek wordt bevestigd, zou dat volgens de Deense eurocommissaris een "ernstige verstoring" van de Europese concurrentieregels betekenen.

België claimt dat de regeling in overeenstemming is met de OESO-regels, maar dat betwijfelt de Commissie. De Commissie maakt zich zorgen dat de overwinst een sterke overschatting is van de reële voordelen van het behoren tot een multinational. De aftrek die via deze rulingregeling voor overwinst wordt toegekend, bedraagt doorgaans meer dan 50 procent van de winst die onder de fiscale ruling valt, en kan in sommige gevallen oplopen tot 90 procent.

De Commissie is ook niet overtuigd van het Belgische argument dat de regeling dubbele belasting moet vermijden. Tegenover de aftrek in België staat namelijk geen claim van een ander land om diezelfde winst te belasten, aldus Vestager.

Uitleg geven

In een reactie zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt dat hij spoedig een onderhoud wil met de Europese Commissie om een beter zicht te krijgen op de Europese bezwaren en toelichting te verstrekken bij de fiscale rulings voor overwinst.

"We hebben op dit moment geen indicaties dat de overwinst rulings niet zouden overeenstemmen met de regels van de OESO. Maar we zullen net als voorheen in alle transparantie alle medewerking verlenen aan het onderzoek en de resultaten afwachten", zo zegt Van Overtveldt.

Hij beklemtoont dat iedereen dezelfde spelregels moet volgen als lid van de Europese Unie. "En dat geldt dus ook voor de Europese staatssteunregels", aldus de N-VA-minister, die aanstipt dat de betrokken fiscale rulings in 2004 werden ingevoerd door de toenmalige regering.

Oppositie tevreden

Kamerlid Dirk Van der Maelen (SP.A) is tevreden op het onderzoek van de Europese Commissie. "Ik vermoed al langer dat de overwinstrulings door België en de rulingcommissie gebruikt zijn in het kader van een fiscale concurrentiestrijd om buitenlandse bedrijven zo weinig mogelijk belastingen te laten betalen indien ze zich hier vestigen", zegt hij. Van der Maelen voegt daaraan toe dat hij hoopt dat er Europese afspraken worden gemaakt.

Ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci hoopt dat het onderzoek aanleiding kan geven tot een grondige doorlichting van de rulingdienst en de gebruikte criteria, zodat uiteindelijk een systeem het levenslicht kan zien dat gebaseerd is op transparante, objectieve en duidelijke criteria. Die transparantie is voor Almaci een kwestie van rechtvaardigheid.

Meest gelezen