Wordt Carlton-proces de definitieve ondergang voor DSK?

Vandaag is in Rijsel, Noord-Frankrijk, het zogenoemde Carlton-proces van start gegaan. Elf mannen en drie vrouwen staan er terecht voor pooierschap, medeplichtigheid aan oplichting en misbruik van vennootschapsgoederen. De meest in het oog springende beklaagde is Dominique Strauss-Kahn, oud-minister en het voormalige hoofd van het IMF. Hij viel na de aantijgingen van verkrachting vier jaar geleden al van een hoog voetstuk, maar riskeert nu nog een stuk verder de dieperik in te gaan.
AP2012

De 65-jarige Strauss-Kahn staat terecht voor “proxénétisme aggravé”, souteneurschap met verzwarende elementen. Hij zou tussen 2009 en 2011 - in volle economische crisis- opdracht gegeven hebben tot minstens 15 seksfeestjes met prostituees en er ook zelf aan deelgenomen hebben. De feestjes vonden onder meer plaats in het dure Carltonhotel, op een steenworp van de Grand Place in Rijsel, in Parijs en in Washington.

Wie zijn de overige beklaagden?

Samen met Dominique Strauss-Kahn staan onder meer de directeur en de voormalige pr-verantwoordelijke van het Carltonhotel, een hoofdcommissaris van de politie en een rijke zakenman terecht. Die laatste zou de kosten voor de seksfeestjes opgenomen hebben in de boekhouding van zijn eigen bedrijf.

Een andere, opmerkelijke beschuldigde is Dominique Alderweireld, alias “Dodo le Saumure" (foto) een uitbater van bordelen in de regio Doornik. Hij wordt er samen met zijn vrouw van verdacht DSK en andere Franse topambtenaren te hebben bevoorraad met meisjes van plezier, en dat in zowel binnen- als buitenland.

Het bezoeken van een prostituee of het betalen voor seks is in Frankrijk op zich niet strafbaar, maar de organisatie ervan is dat wel. Strauss-Kahn, die zijn grote viriliteit nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, ontkent niet dat hij deelnam aan de feestjes maar volgens hem hadden de vrouwen onbetaald en vrijwillig seks met hem. Hij voert aan dat hij niet wist dat het om prostituees ging.

Maar de onderzoekers hechten weinig geloof aan zijn verklaringen. Volgens hen was DSK de koning van de feestjes, die georganiseerd werden op zijn vraag of als zijn agenda het toeliet. Om zijn geheime leven te organiseren, zou hij op een bepaald moment zes gsm’s met betaalkaart gehad hebben. Twee van de prostituees in kwestie hebben zich in de zaak burgerlijke partij gesteld, twee anderen nemen het nog in overweging.

LOPRESTI..............................................

Wie is hierin nog geïnteresseerd?

De gouden jongen van de Franse socialistische partij knalde bijna vier jaar geleden van zijn voetstuk toen een kamermeisje in New York hem beschuldigde van verkrachting. Hij bracht vier dagen in een New Yorkse politiecel door en moest uiteindelijk ontslag nemen bij het IMF. Ondanks zijn verwoede pogingen om daar verandering in te brengen, is DSK vandaag echter vooral een societyfiguur. De vraag stelt zich dan ook wie hier überhaupt nog in geïnteresseerd is.

Le tout France, zo blijkt. Uitgelekte details van het onderzoek werden breed uitgesmeerd in de Franse pers. De persbelangstelling voor de eigenlijke rechtszaak is ongezien. Tweehonderd journalisten zijn naar Rijsel afgezakt voor het proces dat drie weken zal duren. Er is zoveel pers dat er in de rechtszaal geen plaats meer is voor het gewone publiek.

Voor dag en dauw vanmorgen stonden al tientallen satellietwagens van Franse en buitenlandse televisiezenders opgesteld voor het Rijselse gerechtsgebouw.

Is dit een politieke afrekening?

Medestanders van DSK hebben altijd beweerd dat er een reukje zat aan de timing van het uitlekken van het seksschandaal in New York en dat alles in scène was gezet door politieke tegenstanders, lees de UMP van toenmalig president Nicolas Sarkozy.

Dominique Strauss-Kahn was vier jaar geleden met voorsprong de populairste socialist in de race naar het presidentschap. Maar drie maanden na de heisa liet het openbaar ministerie in New York de aanklacht tegen hem al vallen, na tegenstrijdige verklaringen van het vermeende slachtoffer.

Het onderzoek in Rijsel was op dat moment al aan de gang, maar richtte zich hoofdzakelijk op het hoofd communicatie van het Carltonhotel. Pas toen sommige vrouwen zijn naam noemden, werd DSK opgepakt voor verhoor. Tekenend in de hele zaak is dat de openbare aanklager in Rijsel ervoor pleitte om de aanklacht tegen DSK te laten vallen, wegens gebrek aan bewijs.

De Franse televisiezender Canal+ beweert over meer informatie te beschikken. De zender pakt vanavond uit met een opmerkelijke documentaire over de zaak-DSK waarin geponeerd wordt dat president Nicolas Sarkozy (foto) negen maanden voor er nog maar sprake was van een onderzoek in Rijsel al de opdracht gaf aan premier François Fillon om DSK en enkele andere protagonisten in de zaak te laten afluisteren. Als dat zou kloppen, dan krijgt de zaak zo goed als zeker nog een politiek staartje.

Anderen beweren dat de affaire-DSK symbool staat voor de veranderde tijden. In het eens zo libertaire Frankrijk is de geest van “seksuele vrijheid, blijheid” niet langer onomstreden. De tijd dat machomannen straffeloos hun gang konden gaan met “gewillige vrouwtjes” is voorbij, luidt het. Het DSK-kamp hekelt dan ook de manier waarop de Franse feministen deze zaak tot symbooldossier gemaakt hebben.

Heeft DSK überhaupt nog iets te verliezen?

Zijn goede reputatie, diplomatieke onschendbaarheid en politieke vooruitzichten is Strauss-Kahn sinds het vermeende verkrachtingsschandaal in New York al kwijt. DSK stond in mei 2011 aan het hoofd van het IMF, het Internationaal Muntfonds. Aan die positie was een jaarsalaris van 500.000 dollar verbonden. DSK was daarnaast met voorsprong de populairste socialistische kandidaat voor het Franse presidentschap.

Zijn vrouw, tv-journaliste Anne Sinclair, steunde hem eerst nog openlijk maar koos in 2012 na 20 jaar huwelijk uiteindelijk eieren voor haar geld. Voor het geld hoefde ze alvast niet bij hem te blijven. Sinclair, kleindochter van een vermaarde kunsthandelaar, was de meest gefortuneerde van het duo. Hun luxueus appartement aan de Parijse Place des Vosges, geschat op 4 miljoen euro, is verkocht.

Maar wie na het zien van de beelden net na zijn vrijlating in New York veronderstelde dat Strauss-Kahn nu wel volledig aan lager wal zou zijn geraakt, vergist zich. Vandaag woont hij samen met zijn nieuwe partner, een 45-jarige communicatiespecialiste (foto), in Marrakech. Hij komt behoorlijk goed aan de kost als consultant voor bedrijven.

Indien het in deze zaak tot een veroordeling komt, riskeert Strauss-Kahn maximaal tien jaar cel en een boete van 1,5 miljoen euro. Een veroordeling zou wel het definitieve einde betekenen van een eventuele terugkeer naar de politiek. Voor de petite histoire: anderhalf miljoen euro is ook het bedrag dat DSK bij wijze van minnelijke schikking zou hebben betaald aan Nafissatou Diallo, het New Yorkse kamermeisje dat hem aan de galg praatte.

AP2014

Zullen we nog iets nieuws te weten komen?

Het proces zal drie weken duren maar op de getuigenis van DSK zelf is het nog wachten tot midden volgende week. Strauss-Kahn liet zich vandaag niet in het openbaar zien. De wagen met de oud-minister reed rechtstreeks het gerechtsgebouw binnen. Volgens getuigen kwam hij met serieuze blik maar ontspannen de rechtszaal binnen.

De Franse media smullen nu al van de nieuwe, smeuïge details over zijn seksleven die aan de oppervlakte zullen komen. Het is in dat verband vooral uitkijken naar de verklaringen van “Jade”, een van de prostituees, die zich tijdens de verhoren bijzonder scherp over hem zou hebben uitgelaten en die zich ook burgerlijke partij heeft gesteld. De advocaat van de vrouw heeft gevraagd om haar verhoor achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Het is nog niet duidelijk of de rechtbank dat verzoek zal inwilligen.

Meest gelezen