Tienduizenden Spanjaarden in "Mars voor Verandering"

In het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid hebben tienduizenden mensen betoogd om hun steun uit te spreken voor de antibesparingspartij Podemos. Met de "Mars voor Verandering" hoopt de partij mee te kunnen surfen op het verkiezingssucces van de Griekse radicaal-linkse partij Syriza. Ook in Spanje zijn er dit jaar parlementsverkiezingen.
AFP-GERARD JULIEN

De "Mars voor Verandering" trok van de Cibeles-fontein, net buiten het centrum, naar Puerta del Sol, een van de centrale pleinen van de stad (foto bovenaan).

De betoging was georganiseerd door Podemos (Spaans voor "We kunnen"), een nieuwe partij die zich tegen de besparingsplannen van de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy keert.

Tik tak

Betogers scandeerden "Ja we kunnen" en "Tik tak tik tak", waarmee ze wilden aangeven dat de klok tikt voor de politieke machthebbers. Er waren ook verschillende Griekse en republikeinse vlaggen te zien, en spandoeken met "verandering nu" erop.

Met de mars wil Podemos mee surfen op het recente succes bij de verkiezingen van de Griekse radicaal-linkse partij Syriza, die net als Podemos de strijd aanbindt tegen te strenge besparingsmaatregelen.

"De mensen zijn de politieke klasse beu", vertelde betoger Antonia Fernandez aan persagentschap Reuters. Fernandez stemde naar eigen zeggen altijd op de socialisten van de PSOE, maar verloor haar vertrouwen in de partij, die nu in de oppositie zit, wegens haar aanpak van de economische crisis en besparingsbeleid.

We kunnen

De linkse partij Podemos (Spaans voor "We kunnen", zonder schroom gebaseerd op de "Yes we can"-slogan van de Amerikaanse president Barack Obama) werd ongeveer een jaar geleden opgericht, als uitloper van de indignados-beweging tegen politieke en financiële corruptie.

Bij de Europese verkiezingen in mei vorig jaar haalde de partij meteen vijf zetels binnen, met een stemmentotaal van 1,2 miljoen. Ze doet het ook ontzettend goed in de peilingen voor zowel de lokale, regionale als nationale verkiezingen later dit jaar en springt daarin geregeld haasje over met de PSOE én regeringspartij PP, waardoor ze op sommige momenten - virtueel - de grootste partij van het land is.

De partij droomt er dan ook van om het hoofdzakelijke tweepartijensysteem in Spanje te doorbreken en daarmee ook het "corrupte regime". Sinds het einde van het Franco-regime eind jaren 70 hebben de PSOE en de PP de macht decennialang aan elkaar doorgegeven.

Net als Syriza in Griekenland verzet Podemos zich ook tegen de opgelegde besparingen van de Europese trojka, hekelt het de "onmenselijke" financiële wereld en wil het een herstructurering van de schulden.

Het succes van de partij is niet alleen te danken aan de onvrede over de besparingen, maar ook aan de charismatische leider Pablo Iglesias (foto), een 36-jarige professor politieke wetenschappen met een paardenstaartje.

"Een troef van Iglesias is dat hij vlot praat en in tv-debatten moeilijk te kloppen valt", schreef VRT-correspondent Sven Tuytens begin vorig jaar nog.

AFP-GERARD JULIEN
AFP-GERARD JULIEN

Meest gelezen