"Francesco Totti for president"

Het Italiaanse parlement kiest dezer dagen een nieuwe president en in de eerste stemronde duiken traditioneel de gekste namen op. Zo hebben 5 parlementsleden stervoetballer Francesco Totti voorgedragen als de opvolger voor Giorgio Napolitano. Spijtig voor Totti: hij heeft de verkiesbare leeftijd van 50 nog niet behaald.

Het zijn de 1.009 Italiaanse senatoren, volksvertegenwoordigers en regionale afgevaardigden die in verschillende stemrondes stemmen over wie de Italiaanse president wordt. In de eerste drie stemrondes is er een tweederdemeerderheid nodig, in de vierde ronde een gewone meerderheid. Bij voorbaat is meestal al duidelijk dat er meerdere stemrondes nodig zijn en dus maken sommige Italiaanse politici er een spelletje van.

Gisterenmiddag was er de eerste stemronde. Resultaat: 538 parlementariërs stemden blanco, maar opvallender: 5 parlementsleden hadden de naam van stervoetballer Francesco Totti - de kapitein van AS Roma - opgeschreven.

Een reactie van Totti hebben we nog niet gekregen. Maar zelfs al zou hij presidentiële ambities hebben, dan nog zou Totti 12 jaar moeten wachten, want de president in Italië moet minstens 50 jaar oud zijn. Of om het met de woorden van Gigliola Cinquetti te zeggen: "Non ho l'età".

Vanaf morgen serieus

Pas vanaf morgen wordt het trouwens serieus in Rome. Dan begint de vierde stemronde en is enkel een gewone meerderheid nodig om een opvolger voor Giorgio Napolitano te kiezen.

De belangrijkste kandidaat is de 73-jarige rechter Sergio Mattarella, gesteund door de premier Matteo Renzi. Maar oppositieleider en oud-premier Silvio Berlusconi is de kandidatuur van Matterella minder genegen, omdat hij zich in het verleden hevig heeft verzet tegen mogelijke belangenvermengingen van mediamagnaat/politicus Berlusconi.

Als premier Renzi er niet in slaagt om zijn kandidaat verkozen te krijgen, dan zal dat vragen doen rijzen over zijn bekwaamheid om de nodige economische hervormingen en de geplande grondwetsveranderingen door te voeren. En dan zouden er wel eens vervroegde verkiezingen kunnen volgen.

De president in Italië heeft een even breed als vaag takenpakket. Hij benoemt de premier, kan wetten tegenhouden en kan zijn moreel gewicht in de schaal werpen om de politieke agenda te beïnvloeden.

Meest gelezen