Opnieuw rellen met betogers in Kinshasa

In de Congolese hoofdstad Kinshasa heeft de politie opnieuw een betoging uiteen gedreven. Dit keer ging het om studenten, die in de buurt van de universiteit protesteerden tegen een mogelijk uitstel van de verkiezingen.
Een uitgebrande vrachtwagen op de weg naar de universiteit.

"Deze ochtend zijn we volop bezig met een studentenbetoging vlak bij de universiteit", aldus de woordvoerder van de politie. "We doorkruisen nu de hele stad, want er vormen zich overal kleine groepjes."

Het is al een tijd onrustig in Kinshasa. Tegenstanders van president Joseph Kabila verzetten zich tegen een mogelijk uitstel van de presidentsverkiezingen, die gepland zijn voor 2016.

De Senaat behandelt momenteel een wetsvoorstel over de organisatie van een volkstelling waardoor Kabila in de praktijk langer aan de macht zou kunnen blijven. Volgens het regime is die volkstelling nodig om volledig representatieve verkiezingen te hebben, maar de oppositie maakt zich zorgen over de tijd die zo'n volkstelling zou vragen. De laatste volkstelling in Congo dateert van 1984, toen het land nog Zaïre heette.

"28 doden"

Bij de rellen zijn volgens de woordvoerder van de regering al elf mensen gedood. Volgens een mensenrechtenorganisatie zijn het er 28.

"Wij beschikken over de volgende cijfers: maandag twintig doden, onder wie twee agenten, en acht burgerdoden dinsdag", zei de voorzitter van de Association congolaise pour l'accès à la justice (ACAJ). Ook Vital Kamerhe, leider van de Union pour la Nation Congolaise (UNC) en oud-voorzitter van het Congolese parlement, maakte gewag van twintig doden.

ACAJ baseert zich voor dat cijfer op waarnemers in de hele stad en een collectief van andere ngo's. ACAJ beschikt niet over een namenlijst van de verschillende slachtoffers. "De meerderheid zijn jongeren, studenten."

EU vraagt "kalmte"

Na eerder België en Frankrijk heeft nu ook de Europese Unie gevraagd dat de kalmte in Congo zou terugkeren. Daarnaast vraagt de EU ook "respect voor de verkiezingsdata" en waarschuwt ze voor een destabilisering van het land.

"Alle politieke krachten moeten zoeken naar een consensus die leidt tot verzoening en een terugkeer naar de kalmte", zo zei een woordvoerder van de diplomatieke dienst van de EU. "De door de grondwet opgelegde deadline staat hier centraal."

Ook de aartsbisschop van Kinshsasa, Laurent Monsengwo, heeft zich inmiddels uitgesproken over de rellen. Hij vraagt de Congolese autoriteiten en politici hun medeburgers niet te "doden", en alle Congolezen om zich te verzetten tegen de herziening van de kieswet die Kabila langer aan de macht moet houden.

Meest gelezen