Davos: "Geweldig netwerk-event, maar..."

Een onderonsje voor een elitaire club, of net een geweldig netwerk-event? En komen er wel genoeg nieuwe ideeën uit? Vandaag begint het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos, Zwitserland. Het platform heeft zijn voor- en nadelen, maar over één ding zijn volgers het eens: het is de ideale plaats om contacten te leggen.

Het WEF is een bijeenkomst van zowat 2.000 staatshoofden, regeringsleiders, topindustriëlen, intellectuelen en vertegenwoordigers van ngo's waar veel genetwerkt wordt.

Officieel wordt er onder meer gepraat over terreur, een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone, de nieuwe geopolitieke machtsverhoudingen (o.a. Oekraïne en Rusland), de VS en China en wellicht ook een rijkentaks, een onderwerp dat meer dan ooit actueel is nadat Barack Obama het naar voren schoof tijdens zijn State of the Union vannacht.

De deelnemers vrezen dat de globale economische groei op wereldschaal voor een langere periode zou kunnen dalen, en willen dat absoluut vermijden. Ze willen dus maatregelen bespreken om die groei op langere termijn een boost te geven.

Wellicht komt ook de groeiende kloof tussen arm en rijk ter sprake. Een heel kleine toplaag bezit steeds meer van 's werelds rijkdom. De 'minder bedeelden' kunnen steeds minder mee profiteren, en dat zou de economie an sich ook wel eens kunnen schaden.

"Er mag wat meer out-of-the-box worden gedacht"

Econoom Geert Noels van Econopolis heeft een dubbel gevoel: "Het is een geweldig netwerk-event. Het is nooit makkelijk om agenda's naast elkaar te leggen, en hier kan er heel makkelijk contact worden gelegd."

Maar of er goede ideeën uitkomen, is iets anders. Te weinig, vindt Noels. "Het is voor mij geen toekomstcongres. Er wordt te weinig vernieuwend, out-of-the-box, gedacht. Meestal gaat het over een oplijsting over wat er vandaag al aan de hand is." Noels geeft het voorbeeld van China, de economische reus die steeds trager gaan stappen. In het verleden is te weinig nagedacht over hoe duurzaam die grote Chinese groei wel was.

Er gaapt tegelijk ook een kloof tussen wat op de agenda staat, en de realiteit. "Klimaat staat op de agenda. Maar tegelijk zijn er 1.400 privéjets ingezet om deelnemers er naartoe te vliegen." Tegelijk is er het beperkte, wat elitaire karakter van het Forum. Het is heel moeilijk om er binnen te raken als kleinere economische speler.

"Het heeft zijn merite, maar met beperkingen"

Ivan Van De Cloot van denktank Itinera zit op dezelfde lijn. "Het platform heeft zijn merite, maar met beperkingen." Het is ideaal om op een lichtvoetige manier nieuwe dingen tot zich te laten komen, dingen waar je evenwel grondiger over moet nadenken. "Zo is eigenlijk beter om pakweg de topman van GM persoonlijk te ontmoeten voor een diepgaand gesprek, dan voor een kort contact op een berg in Zwitserland", poneert hij.

Ook het belang van de thema's relativeert hij: "Ze zijn een excuus om aan netwerken te doen. Je moet nu eenmaal een excuus hebben om samen te komen."

Meest gelezen