Nederland schrapt studiebeurzen voor studenten hoger onderwijs

De Nederlandse Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuw stelsel voor studiefinanciering. Vanaf volgend academiejaar is er geen basisbeurs meer en zullen de meeste studenten dus moeten lenen om hun studie te betalen. De Nederlandse minister van Onderwijs Jet Bussemaker wil met het geld dat zo vrijkomt de kwaliteit van het onderwijs verbeteren.

Nu krijgen studenten in het Nederlandse hoger onderwijs elk een basisbeurs. Dat geld hoeft alleen te worden terugbetaald wanneer de student de studie niet afmaakt. Volgens Bussemaker zal door de hervorming een miljard euro vrijkomen, geld dat ze wil aanwenden voor de verbetering van het onderwijs.

Het nieuwe leenstelsel voorziet wel nog in een beurs voor studenten van minder draagkrachtige ouders. De anderen zullen voortaan geld moeten lenen (maximaal 1.016 euro per maand), maar behouden wel hun kortingskaart voor het openbaar vervoer. De studieleningen hebben een zeer lange terugbetalingstermijn.

Het voorstel van Bussemaker kreeg veel kritiek te verduren, niet het minst vanuit haar eigen partij PvdA. Bij de stemming gisterenavond laat stemden VVD, PvdA, GroenLinks en D66 uiteindelijk voor, zodat het wetsvoorstel met een meerderheid van 36 tegen 29 werd goedgekeurd. Met de invoering van het leenstelsel is een van de ingrijpendste wetswijzigingen sinds het aantreden van het kabinet Rutte-2 een feit.

Meest gelezen