Dood aanklager beroert Argentijnse gemoederen

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de dood van openbaar aanklager Alberto Nisman, die in een onderzoek naar de zwaarste terreuraanslag in de Argentijnse geschiedenis ook de presidente in opspraak bracht. Volgens de officiële autopsie was er niemand anders bij de dood van Nisman betrokken, maar vele Argentijnen denken daar anders over.

Het Plazo de Mayo liep gisteravond vol. Duizenden mensen trokken naar het presidentieel paleis om hun ongenoegen te uiten over de dood van openbaar aanklager Alberto Nisman.

Nisman werd zondag dood teruggevonden in de badkamer van zijn huis, met een wapen naast zich op de grond. Volgens Viviana Fein, die het onderzoek naar de dood van Nisman leidt, is de aanklager door één schot gestorven.

Uit de autopsie van het lichaam blijkt dat niemand anders bij de dood van Nisman was betrokken en hij door een zichzelf toegebracht schot om het leven kwam. Zijn appartement bleek ook van binnenuit afgesloten te zijn.

Dat is de officiële versie. Veel Argentijnen zijn er echter niet zo zeker van dat Nisman zelf uit het leven is gestapt. De aanklager leidde het onderzoek naar de zwaarste terreuraanslag uit de Argentijnse geschiedenis - op een joods centrum in Buenos Aires in 1994 - en bracht in het kader daarvan presidente Cristina Fernández de Kirchner in opspraak.

De presidente zou volgens Nisman betrokken zijn bij een complot om de vermeende rol van Iran bij de aanslag toe te dekken, om zo een belangrijke handelsdeal met Iran niet in het gevaar te brengen. Nisman bracht daar vorige week nog een lijvig rapport over uit en zou daarover maandag getuigen tijdens een hoorzitting in het parlement.

Genoeg redenen voor vele Argentijnen om de zaak minstens als verdacht te beschouwen. Tijdens de betoging gisteravond droegen verschillende betogers bordjes met "Yo soy Nisman" ("Ik ben Nisman", naar analogie van "Ik ben Charlie") en "Cristina moordenares".

"Een onderzoek naar een verschrikkelijk misdrijf in ons land, is nu belemmerd. Het is op zo'n manier belemmerd dat iedereen begrijpt dat dit geen zelfmoord kan zijn, maar iets dat uitgelokt is of zelfs een moord", verwoordde een van de betogers het.

Ondanks de uitslag van de autopsie, liet Viviana Fein de mogelijkheid open dat Nisman zichzelf onder dwang heeft doodgeschoten, aangezien het wapen naast hem op de grond niet van hem was. Ze wacht nu op de resultaten van andere tests "om elke andere hypothese te kunnen uitsluiten". Eerder had ze gezegd dat een inbraak uitgesloten was. Er werd ook geen afscheidsbriefje gevonden.

Belachelijk

In een officiële reactie op haar website betreurt presidente Fernández de Kirchner de dood van Nisman. "Zijn dood lokt verbazing uit en roept vragen op." Maar alle beschuldigingen aan het adres van de presidente of haar omgeving worden als "belachelijk" afgedaan.

85 doden

Bij de aanslag op het joodse centrum AMIA (Asociación Mutual Israelita Argentina) in Buenos Aires kwamen 85 mensen om het leven, toen op 18 juli 1994 een bomauto tot ontploffing werd gebracht. Het gaat om de zwaarste terreuraanslag in de Argentijnse geschiedenis. Naast de 85 doden vielen ook 300 gewonden.

Van bij het begin werd de sjiitische groepering Hezbollah ervan verdacht achter de aanslag te zitten, met de steun van Iran. De Argentijnse justitie oordeelde later dat Iran effectief verantwoordelijk is voor de aanslag en trachtte verdachten op te sporen via Interpol. Maar de zaak werd nooit volledig opgelost.

Meest gelezen