"Spotten met religieuze overtuigingen kan niet in Amerika"

Terwijl in Europa in de nasleep van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo massaal wordt opgeroepen niet te buigen voor terreur gericht tegen de vrije meningsuiting, hebben de Amerikaanse media beslist cartoons die de profeet Mohammed afbeelden of met de islam spotten te verwijderen of onherkenbaar te maken. Censuur of niet? In "De wereld vandaag" gaf VRT-journalist Els Aeyels meer tekst en uitleg.

"Geen enkele foto verdeeld door AP toont nog de afbeelding van de profeet Mohammed", heeft een woordvoerder van het Amerikaanse persagentschap laten weten. "Wij publiceren niets dat kan beledigen, provoceren of intimideren en ook niets dat religieuze symbolen ontheiligt of mensen met een bepaalde religie of etniciteit beledigt."

The Washington Post verspreidde een gelijkaardige boodschap: "Wij publiceren niets dat opvallend, opzettelijk of onnodig beledigend voor leden van religieuze groeperingen is." Ook zowat alle grote Amerikaanse tv-netwerken hebben gisteren geen beelden of cartoons van Charlie Hebdo verspreid waarop de profeet Mohammed is te zien.

"Godsdienstvrijheid is een van de grondslagen van de maatschappij"

Maken de Amerikaanse media zich hiermee schuldig aan zelfcensuur? Geven ze te kennen angst te hebben voor terreurdaden zoals gisteren in Parijs? "Angst is niet de hoofdreden", zei Aeyels vanavond in "De wereld vandaag" op Radio 1. "De Amerikaanse pers is wel bang om aanstoot te geven. Als zich toch iets zou voordoen, dan willen ze vermijden dat hen op een of andere manier schuld treft."

De hoofdreden is volgens Aeyels wel glashelder: een eindeloos respect voor religie in de VS. "Godsdienst is heilig in Amerika. Elke godsdienst. Spotten met religieuze overtuigingen kan niet. Dit zit in de Amerikaanse samenleving ingebakken. Het land is ontstaan door kolonisten die hun thuisland ontvluchtten wegens godsdienstvervolging. In Amerika waren ze wél vrij. Godsdienstvrijheid werd op die manier een van de grondslagen van de maatschappij."

"Beroemde comedians blijven steevast erg braaf"

"De VS is van religie doordrongen. Zelfs presidenten sluiten toespraken keer op keer met de woorden "God bless America" af. Het maakt niet uit welke godsdienst, maar als Amerikaan hoort men in iets te geloven. Minder dan 15 procent van de bevolking geeft aan geen religieuze overtuiging te hebben. Zeven op de tien Amerikanen noemen religie belangrijk in hun leven."

"Weinigen durven bijgevolg met religie te lachen. Beroemde comedians als Jay Leno, David Letterman, Conan O'Brien en Ellen DeGeneres blijven steevast erg braaf. Jon Stewart van "The daily show" durft naar Amerikaanse normen wél verder te gaan, maar dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen."

Meest gelezen