"Ontslag wegens zwaarlijvigheid mag niet"

Chronische zwaarlijvigheid kan beschouwd worden als een handicap en valt als dusdanig onder de Europese antidiscriminatiewetgeving. Obesitas is dus met andere woorden geen reden voor ontslag. Dat zegt het Europees Hof van Justitie in antwoord op een vraag van een Deense rechtbank. De uitspraak is bindend in de hele Europese Unie.

Karsten Kaltoft, een Deense kinderverzorger van 160 kilogram, werd na 15 jaar dienst ontslagen. Volgens Kaltoft werd hij wegens zijn zwaarlijvigheid aan de deur gezet. Volgens zijn werkgever zou hij te dik geweest zijn om de schoenveters van de kinderen dicht te knopen. Kaltoft ontkende dat en spande een rechtszaak aan wegens onwettige discriminatie.

De Deense rechtbank die de zaak behandelde, vroeg raad aan Europa. Volgens het Hof in Luxemburg staat er in het Europese arbeidsrecht geen enkele vermelding van discriminatie op grond van zwaarlijvigheid en hoeft de wetgeving als dusdanig ook niet te worden uitgebreid. Maar, voegde het Hof eraan toe, als de zwaarlijvigheid van de werknemer een hinderpaal is voor zijn volle en gelijkwaardige deelname aan het professioneel leven dan kan die zwaarlijvigheid wel beschouwd worden als een handicap.

Die toevoeging is van groot belang, want het betekent dat zwaarlijvigheid onder de antidiscriminatiewetgeving valt. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat 23 procent van de Europese vrouwen en 20 procent van de mannen lijdt aan chronische zwaarlijvigheid.

Meest gelezen