Gemengde reacties op toenadering VS en Cuba

Het verrassende nieuws van de hernieuwde diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba is in de twee landen op gemengde gevoelens onthaald. Terwijl in Cuba enthousiasme en opwinding het land als een vloedgolf overspoelden, bleef het verwachte protest in de Amerikaanse staat Florida - thuisbasis voor de meerderheid van de naar de VS gevluchte Cubanen - uit. De Amerikaanse Republikeinen daarentegen reageren niet geheel onverwacht ontzet.

In de Cubaanse hoofdstad Havana werd het nieuws met veel enthousiasme begroet. De kerkklokken begonnen te luiden en in veel scholen werden de lessen onderbroken. In heel het land troepten mensen voor televisieschermen samen om toch maar niets van de toespraak van president Raul Castro te missen.

Al snel maakte een algemene euforie zich van de bevolking meester. Velen hopen dat de handelsrelaties nu ook snel zullen worden uitgebreid en de slabakkende economie weer op gang zullen trekken. "Dit opent de deur voor een betere toekomst", zei een 34-jarige Cubaan. "We hadden echt nood aan een dergelijke maatregel, het gaat niet goed hier en de mensen zijn erg ontmoedigd geraakt."

"Dit is een zuurstofinjectie voor het Cubaanse volk, een wens die uitkomt. Hiermee hebben we onze meningsverschillen aan de kant gezet", zei een andere dertiger. Veel Cubanen hopen ook dat het toerisme naar Cuba hierdoor een nieuwe impuls zal krijgen.

Getoeter

In de Amerikaanse staat Florida - waar de meesten van  de twee miljoen Amerikaanse Cubanen wonen - zijn de reacties een stuk gematigder. Maar de verwachte storm van protest bleef uit. De Cubaanse inwijkelingen waren decennialang de hevigste tegenstanders van eventuele toenaderingen tussen de VS en Cuba. Velen onder hen hebben na de communistische revolutie van 1959 familieleden weten sterven of wegkwijnen in de gevangenis. De jongere generaties en recente nieuwkomers neigen meer naar dialoog en uitwisseling.

Na de bekendmaking van het nieuws, viel in de straten van Miami luid getoeter te horen. Lokale activisten verwachten echter dat het protest in de komende dagen nog zal aanzwellen.

Die eerder gematigde reacties bij de Cubaanse gemeenschap in Florida zijn niet helemaal een verrassing. Dat president Barack Obama tot twee keer toe de zege in Florida binnenhaalde terwijl hij heel duidelijk voor een toenadering tussen beide landen pleitte, was in dat verband al een belangrijk signaal. Het is ook dankzij Obama dat duizenden Cubanen tegenwoordig regelmatig naar hun thuisland kunnen vliegen. Volgens recente opiniepeilingen zou de helft van de Cubaanse kiezers in Miami vandaag voorstander zijn van een toenadering tussen beide landen.

"Klap voor onderdrukten in de wereld"

Bij de Republikeinen stuit het nieuws zoals verwacht wel op zware tegenstand. "Als Amerika al niet meer wil pleiten voor individuele vrijheid en vrijheid van politieke mening op 150 kilometer van onze kusten, dan is dat een enorme dreun voor de hoop van alle onderdrukten in de wereld", reageerde senator Marco Rubio, zelf zoon van Cubaanse vluchtelingen.

Jeb Bush, voormalig gouverneur van Florida en zoon en broer van, zei dat de beslissing van Obama alle inspanningen voor een vrij en democratisch Cuba ondermijnt. Nog volgens Bush beloont de Amerikaanse president op deze manier dictators met een rampzalige staat van dienst op het vlak van mensenrechten.

De kans dat de Republikeinen het voorstel zullen kunnen tegenhouden in het Congres wordt eerder klein geacht. Daarvoor is de druk vanuit economische hoek, vanwege bedrijven en de landbouwsector, te groot.

Het Amerikaanse handelsembargo - van kracht sinds 1962- en meer recent het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1991, hebben Cuba zware klappen toegediend. Brandstof, maar ook voeding en algemene consumptiegoederen zijn schaars en op de bon. Basisvoeding als uien of melk vormen een luxe voor de gewone Cubaan. De Cubaanse overheid wijt de grimmige economische toestand in het land aan het embargo, volgens de VS echter treft het communistische economische beleid schuld. Van een opheffen van het embargo is voorlopig evenwel geen sprake.

Meest gelezen