"Pakistan dreigt een nieuwe vrijhaven voor terrorisme te worden"

Het Pakistaanse leger zal moeten tonen dat ze sterk en loyaal genoeg zijn om de taliban in hun land aan te kunnen. Dat zegt VRT-journalist en Midden-Oostenkenner Rudi Vranckx, naar aanleiding van de recente aanslagen door de Pakistaanse taliban. "Als het daar fout loopt, dreigt Pakistan naast Syrië de tweede grote vrijhaven voor terrorisme te worden."

Gewapende talibanstrijders zijn vanmorgen een school binnengevallen. Een zoveelste provocatie aan het adres van het Pakistaanse leger, meent Midden-Oostenspecialist Rudi Vranckx.

"Wat we nu zien, is niets minder een open oorlogsverklaring van de taliban aan het Pakistaanse leger", zegt hij. "Ze vinden dat de militairen moeten boeten voor hun daden. Het zal van hun eigen sterkte en loyauteit afhangen of het leger opgewassen is tegen de terroristen."

De Pakistaanse taliban is een zusterorganisatie van de Afghaanse tak. "De voorbije vijf jaar hebben ze hun activiteit enorm uitgebreid. Vroeger waren ze enkel actief in de grensstreek met Afghanistan. Daar zat de draaischijf waar alle terroristen passeerden. De Afghaanse en Pakistaanse taliban kwamen daar samen."

"Nu zitten ze tot aan de grens met India. Ook in hun gedachtegoed gaan ze steeds verder. Nu zijn ze mogelijk nog extremer dan hun Afghaanse medestanders", vertelt hij.

"VS zal langer ter plaatse blijven"

Volgens Vranckx zit het Witte Huis door deze nieuwe ontwikkelingen met de handen in het haar.

"De VS waren van plan om al hun troepen tegen het einde van het jaar terug te trekken uit de grensstreek van Afghanistan en Pakistan, maar dat gebeurt nu niet", vertelt hij. De VS houden voorlopig nog 10.000 troepen ter plaatse.

"Als de VS zich effectief zouden terugtrekken, geraken ze de controle over het hele gebied kwijt. Zowel Pakistan als Afghanistan zouden dan opnieuw aantrekkelijker worden voor extremisten. Volgens de VS doet het Pakistaanse leger, dat autonoom opereert, nu al onvoldoende om de taliban onder controle te houden."

Volgens Vranckx hebben de Amerikanen een heilige schrik van een tweede Irakscenario. "Na hun terugtrekking daar, waren ze de controle relatief snel kwijt. Het verschil is wel dat het Pakistaanse leger veel sterker in zijn schoenen staat, dan het Iraakse toen", aldus Vranckx.

"Dubbele dreiging voor het Westen"

Zouden de nieuwe acties van de Pakistaanse taliban ook voor het Westen een bedreiging kunnen zijn? Volgens Vranckx wel, op twee manieren.

"Als Pakistan erin slaagt om een nieuwe vrijhaven te worden voor jihadstrijders, zullen er weer meer extremisten afreizen naar die regio, ook vanuit westerse landen. Dan keren we terug naar het tijdperk van Osama bin Laden, en wordt die regio weer veel instabieler."

Tenslotte wijst Vranckx ook nog op de onderlinge strijd tussen terreurorganisaties Al Qaeda en IS. Die laatste is volgens Vranckx de "new kid in town", die steeds meer extremistische groeperingen en volgelingen achter zich krijgt.

"Wat je nu ziet gebeuren, is dat beide groeperingen elkaar proberen af te troeven. Ze willen de zwaarste en meest spectaculaire aanslagen plegen, als het even kan in de achtertuin van de andere. Het valt niet uit te sluiten dat ze ook opnieuw uitwijken naar het Westen, om daar zwaar en hard toe te slaan. De strijd om het officiële leiderschap van de jihad is in elk geval geopend."

Meest gelezen