Charlène van Monaco bevallen van een tweeling

Prinses Charlène van Monaco is vanmiddag bevallen van een tweeling. Dat heeft het paleis in Monaco bevestigd. De jongen en het meisje zijn de eerste kinderen van prins Albert en prinses Charlène. De kinderen heten Jacques en Gabriella.

De zwangerschap was in mei al aangekondigd en vorige maand bevestigde het paleis dat de prinses zwanger was van een tweeling. Kort na de middag was Charlène opgenomen in het Pinses Grace-ziekenhuis, wat erop wees dat de langverwachte bevalling nakend was.

Prins Albert II is inmiddels al 56 jaar oud. In 2011 huwde hij met de veel jongere Charlène, een voormalige zwemkampioene uit Zuid-Afrika. Tot nu toe was het huwelijk kinderloos gebleven, wat gedurende een hele tijd de speculaties voedde dat Charlène zich niet bepaald gelukkig voelde in haar rol.

Albert had overigens al twee buitenechtelijke kinderen, maar die kwamen niet aanmerking voor de troonsopvolging. Met de geboorte van de tweeling is het prinsdom Monaco meteen verzekerd van een troonopvolger.

Gabriella Thérèse Marie werd vanavond geboren om 17u04, en werd twee minuten later gevolgd door Jacques Honoré Rainier. Omdat de mannelijke troonopvolger voorrang heeft, zal de volgende prins van Monaco Jacques heten. Jacques krijgt de titel van Markies van Les Baux, Gabriella die van Gravin van Carladès.

Het nieuws staat inmiddels op de website van het paleis van Monaco.

Piraten werden heersers

Gabriella en Jacques zijn de twee jongste telgen van het Huis van Grimaldi, de naam van het vorstenhuis dat al eeuwen Monaco regeert, een stadstaat van zo'n twee vierkante kilometer groot en 30.000 inwoners, aan de Franse Rivièra.

De geschiedenis van het vorstenhuis gaat terug tot 1297, toen François Grimaldi - oorspronkelijk afkomstig uit de buurt van de Italiaanse stad Genua - de macht greep op het fort van Monaco. In 1270 moest de familie Grimaldi noodgedwongen in ballingschap, waarop ze terecht kwamen aan de Zuid-Franse kust, in de buurt van Nice.

Van oorsprong waren de Grimaldi's piraten, maar de familie heeft zich over de eeuwen omgevormd tot het geslacht dat nu heerst over een van de ministaatjes van Europa. Desondanks hebben ze niet hetzelfde aanzien als de andere koningshuizen van Europa. Het zou nog tot 1482 duren voor de Franse koning Louis IX Monaco erkende als land en het onder bescherming zette. Sinds 1641 is de titel van Prins van Monaco erkend.

Het dwergstaatje is vandaag vooral bekend als mondaine badplaats met veel casino's, maar vooral als belastingpparadijs. Er wonen ook meer buitenlanders dan Monegasken, die maar 17 procent van de bevolking uitmaken.

Meest gelezen