België bereidt erkenning Palestina voor

Binnen de regering wordt een resolutie voorbereid om Palestina te erkennen als staat. Er zou daarover ook een meerderheid bestaan in de Kamer. België kan het tweede West-Europese land worden dat de stap zet, na Zweden, al wil ons land de zaken voorzichtig aanpakken.

Het nieuws is ons bevestigd in overheidskringen nadat Le Soir er vanmorgen over had bericht. "Er is een initiatief lopende", klinkt het, al zal België het wat de termijn betreft "relatief voorzichtig" aanpakken.

Er bestaat een akkoord binnen de meerderheid van CD&V, N-VA, Open VLD en MR over het voorstel, schrijft Le Soir. België kan het tweede land in West-Europa worden dat de stap zet, na Zweden. 

Op de vraag wanneer dat zal gebeuren, luidt het dat "dit niet te lang zal aanslepen omdat er een akkoord over bestaat binnen de meerderheid." Wanneer het precies opportuun is om Palestina te erkennen, laat België onder meer afhangen van wat er in de Europese Unie gebeurt, met name "de evolutie van de eensgezindheid tussen de EU-lidstaten en de Europese inspanningen om het vredesproces te ondersteunen met het oog op een definitieve en globale oplossing."

België kijkt dus naar de Europese context, maar evengoed naar de verdere onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen. Het zal voorts afhangen van in welke mate de Palestijnse overheid zich verder ontwikkelt. De grenzen van de erkende Palestijnse staat zouden die van 1967 zijn. België kan het eerste land in West-Europa worden dat Palestina erkent, na Zweden onlangs, hoewel er wereldwijd al 135 landen de Palestijnse staat hebben erkend.

In de marge van de de internationale coalitie tegen terreurgroep IS, bevestigde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) de berichten. "België is sinds lange tijd voorstander van de erkenning van de Palestijnse staat", zegt hij. "We zijn voor een tweestatenoplossing. Wat we nu doen, is binnen de meerderheid het debat voorbereiden dat plaats zal vinden in het parlement om te bevestigen dat de vraag in feite is wanneer en onder welke voorwaarden."

Reynders onderstreept ook het belang van Europese coördinatie. Zweden heeft Palestina op 30 oktober als eerste EU-land erkend, terwijl ook andere lidstaten plannen in die zin hebben. Voormalige oostbloklanden erkenden Palestina voor ze lid werden van de Europese Unie.

Meest gelezen