"België en Nederland zouden samen Olympische Spelen kunnen organiseren"

Organiseren België en Nederland ooit samen de Olympische Spelen? Door een herziening van de regels zet het Internationaal Olympisch Comité de deur alvast op een kier. Harry Been, de voormalige baas van de Nederlandse voetbalbond en mede-organisator van EURO 2000, is alvast enthousiast.

Het IOC denkt erover om de regels voor de gastheer van de Spelen te versoepelen. Het idee leeft om het grootste sportevenement ter wereld te laten organiseren door verschillende steden of landen. Dit zou de financiële druk voor de organisator aanzienlijk verlagen.

Harry Been, voormalig hoofd van de Nederlandse voetbalbond, ziet een gemeenschappelijke kandidatuur van België en Nederland in dat geval wel zitten. De "Lage Landen" organiseerden in 2000 samen het Europees Kampioenschap voetbal, waar Been goede herinneringen aan overhoudt. "Als een duokandidatuur mogelijk wordt voor de Spelen, opent dat deuren. Zo'n 80% van de landen zou een evenement van dat kaliber nooit alleen kunnen dragen, maar wel samen met een partner", zegt hij in "De bende van Annemie" op Radio 1.

Een nieuwe sportieve samenwerking tussen België en Nederland zou wel gestaafd moeten zijn op de waarden die volgens Been ook van EURO 2000 een succes hebben gemaakt, nl. respect en gelijkwaardigheid. "Dat was een échte samenwerking, waardoor het een van de betere tornooien ooit heeft opgeleverd, met ook een mooi financieel resultaat."

"Spelen gebruiken als hefboom voor projecten die aanslepen"

Over dat financieel voordeel voor het gastland, is er de laatste edities veel discussie geweest. Het imposante Vogelneststadion in Peking bijvoorbeeld staat sinds de Spelen in 2008 gewoon leeg. Toch hoeft er volgens Been niet geïnvesteerd te worden in infrastructuur die op termijn onbruikbaar wordt, maar wordt er beter voortgebouwd op wat een land al heeft.

"Verspilling is maatschappelijk onaanvaardbaar geworden. Wij hebben EURO 2000 aangegrepen voor projecten die we sowieso wilden realiseren, zoals de bouw van de Amsterdam Arena waar Ajax nu in speelt", stelt Been. "De Spelen kunnen voor grote projecten de katalysator zijn. We hadden toen gehoopt dat het Heyselstadion (foto) aangepakt zou worden, maar helaas. De Belgische situatie is op dat vlak wel complexer dan de Nederlandse: er is wat meer tijd en druk nodig omdat de zaken complexer in elkaar zitten."

Been geeft ook nog het voorbeeld van de Oosterweelverbinding, die in het licht van Olympische Spelen misschien net nog dat laatste duwtje in de rug kan krijgen "omdat er toch al een tijd een oplossing voor gezocht wordt".

BELGA/LALMAND

"Welwillende partner"

Been denkt dat de duokandidatuur van de "Lage Landen" potten kan breken. Troeven zijn onder meer een sportminnende Nederlandse koning en Belgen als Jacques Rogge en Michel D'Hooghe die gekend zijn op het allerhoogste beleidsniveau.

"Waar ter wereld vind je nog twee landen die zo dicht bij elkaar liggen, en dan nog centraal tussen de rijke, grote bevolkingscentra van Europa?", aldus Been. "Misschien zijn er voor België nog andere partners mogelijk, maar wij zijn alvast welwillend. Politiek zijn jullie immers handiger dan wij. En grotere buurlanden als Frankrijk en Duitsland zouden het initiatief eerder alleen nemen."

De Olympische Spelen van 2016 (Rio) en 2020 (Tokio) zijn al toegekend. Een kandidatuur van België en Nederland zou dus ten vroegste voor 2024 zijn, als dat effectief mogelijk wordt. "Ook in economisch moeilijke tijden moet je het licht zien aan de horizon", besluit Been.

Meest gelezen