Steeds meer kinderen slachtoffer van mensenhandel

Een op de drie slachtoffers van mensenhandel wereldwijd is een kind. Dat blijkt uit een rapport van UNODC, het VN-departement dat zich bezighoudt met de strijd tegen Drugs en Criminaliteit.

UNOCD publiceerde vandaag het Global Rapport on Traficking in Persons, een rapport over mensenhandel op basis van data die door de autoriteiten van 128 landen overgemaakt werden.

Maar liefst een op de drie slachtoffers van mensenhandel is een kind, een stijging met 5 procent in vergelijking met het vorige rapport uit 2010. Twee van de drie kindslachtoffers zijn meisjes. Samen met vrouwen zijn ze goed voor 70 procent van alle slachtoffers van mensenhandel wereldwijd. De slachtoffers komen vooral in gedwongen arbeid terecht: in de nijverheid, de bouw, de textiel en de huishoudsector. Veel slachtoffers, meestal meisjes en vrouwen, worden ook in de prostitutie gedwongen.

"Het rapport toont helaas aan dat er geen enkele plek ter wereld is waar kinderen, vrouwen en mannen niet het slachtoffer worden van mensenhandelaars", zegt UNODC-directeur Yuri Fedotov. "De gegevens waarover wij beschikken, zijn ons gemeld door nationale autoriteiten. Zij kunnen alleen maar doorgeven wat zij opsporen. Het mag duidelijk wezen dat de schaal van moderne slavernij in realiteit veel groter is."

In het rapport duiken minstens 152 landen van herkomst en 124 landen van bestemming op. Er zijn wereldwijd meer dan 500 "stromen" van mensenhandel gedetecteerd. Het doet zich vooral voor binnen nationale grenzen of binnen eenzelfde regio. Transcontinentale mensenhandel treft vooral rijkere landen.

Hoewel de meeste landen wetten hebben die mensenhandel aan banden moet leggen, komt het zelden effectief tot vervolging. "Daarom ligt het aantal veroordelingen extreem laag", aldus Fedotov. 40 procent van de onderzochte landen lieten amper tot geen veroordelingen optekenen. "Dit moet veranderen. Elk land moet de VN-Conventie tegen Transnationale Georganiseerde Misdaad ondertekenen. Ze moeten zichzelf ertoe verbinden het protocol volledig na te leven en uit te voeren."

Meest gelezen