Erdogan: "Vrouwen aan mannen gelijkstellen, is tegennatuurlijk" Auteur: Alexander Verstraete

ma 24/11/2014 - 14:59 Alexander Verstraete "De islam duidt voor de vrouw een welbepaalde rol in de maatschappij aan: het moederschap." Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd. "Vrouwen aan mannen gelijkstellen, is tegennatuurlijk", meent hij.

Erdogan deed zijn uitspraken op een top over vrouwenrechten in Istanbul. Voor een zaal vol vrouwen zei hij onverbloemd dat ze in het leven slechts één doel horen na te streven: het moederschap.

"Onze religie (de islam) duidt voor de vrouw een welbepaalde rol in de maatschappij aan: het moederschap. Sommige mensen begrijpen dat, anderen niet. Dit krijg ik aan feministen niet uitgelegd want zij aanvaarden het uitgangspunt van het moederschap niet."

"Vrouwen aan mannen gelijkstellen, is tegennatuurlijk", ging hij verder. "Hun karakter, hun gewoontes en hun fysiek zijn verschillend. Een vrouw die haar kind de borst geeft en een man kan je niet op hetzelfde niveau plaatsen. Je kan een vrouw niet vragen alle soorten arbeid als een man uit te voeren, zoals het in de communistische regimes het geval was. Je kan geen hard labeur van hen eisen. Dat gaat in tegen hun delicate natuur."

Het is lang niet de eerste keer dat Erdogan en zijn partij de AKP controversiële uitspraken over vrouwen en vrouwenrechten doen. Zo liet hij zich ooit ontvallen dat vrouwen minstens 3 kinderen horen te krijgen. Sinds lang probeert de AKP dan ook het recht op abortus in Turkije in te perken, voorlopig zonder resultaat.

Erdogan was 11 jaar premier van Turkije. In augustus ruilde hij die functie voor die van president. Hij staat bekend als een conservatief politicus.


eerder verschenen: