Vervoersverbod voor pluimvee in Nederland na geval van vogelgriep

In Nederland is een vervoersverbod op pluimvee, eieren en kippenmest afgekondigd. Dat verbod komt er nadat gisteravond vogelgriep is vastgesteld in een pluimveebedrijf in de provincie Utrecht. Het gaat om een variant die ook gevaarlijk is voor de mens. Belgische pluimveebedrijven aan de grens met Nederland krijgen de raad om extra voorzichtig te zijn.

Het geval van vogelgriep werd vastgesteld op een boerderij in Hekendorp, in de provincie Uttrecht. Lange tijd was het niet duidelijk om welke variant het precies ging. Het blijkt uiteindelijk om H5N8 te gaan.

Daarom is er sinds vanochtend 11.30 uur in heel Nederland een vervoersverbod op pluimvee, eieren en kippenmest afgekondigd. Het verbod geldt maximaal 72 uur. Daarnaast is er ook een ophokplicht voor pluimvee. Mensen moeten hun kippen dus binnenhouden. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van zowel het vervoersverbod als de ophokplicht. Er is ook een bezoekersregeling ingevoerd voor alle pluimveebedrijven, waardoor ze niet meer vrij toegankelijk zijn.

Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt morgen verwacht.

In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven.

H5N8?

De bewuste variant van het virus is een Aziatische versie die begin deze maand voor het eerst opdook in Duitsland. In principe kunnen mensen besmet geraken, maar dat is nog nooit gebeurd.

"Het is algemeen geweten dat het soms op de mens kan overgaan, bij direct en intensief contact met kippen", zegt Jaap van Dissel van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aan NOS. Vooral kippenboeren lopen dus een risico. 

Voor mensen zouden de gevolgen van zo'n besmetting meevallen, voor kippen is het echter extreem gevaarlijk. Zo'n 30 procent van alle besmette kippen sterft eraan.

Wat met België?

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft lange tijd moeten wachten op officiële informatie. Die kreeg ze uiteindelijk laat deze namiddag van de Europese Commissie.

De situatie wordt naar eigen zeggen op de voet gevolgd. Woordvoerster Lieve Busschots benadrukt wel dat het bewuste gebied waar de vogelgriep is vastgesteld in Nederland, geen zone is met een hoge densiteit van pluimvee. Het bewuste dorp ligt ook niet nabij de grens met België, maar tussen Rotterdam en Utrecht.

Pluimveebedrijven aan de grens met Nederland krijgen de raad om extra voorzichtig te zijn.

Meest gelezen