Verwarring in Burkina Faso na gewelddadig protest

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso zegt het leger de touwtjes in handen te nemen. De legerleiding kondigt de oprichting van een "overgangsorgaan" aan, maar president Blaise Compaoré heeft in een televisietoespraak gezegd dat hij tot nader order aanblijft.

In een officiële persmededeling meldt de legerleiding dat ze de macht overneemt. Er komt een "overgangsorgaan" met wetgevende en uitvoerende bevoegdheden en het is de bedoeling dat de toestand wordt genormaliseerd binnen de twaalf maanden.

In een  tv-toespraak heeft president Blaise Compaoré aangekondigd dat hij de boodschap van de bevolking heeft begrepen en dat hij de nodige maatregelen neemt om daaraan tegemoet te komen. Wat dat exact betekent, blijft onduidelijk, want Compaoré geeft aan dat hij voorlopig niet van plan is afstand van de macht te doen.

Hij zegt integendeel dat hij beschikbaar is voor gesprekken over "een overgangsperiode die moet uitmonden in een machtsoverdracht aan een democratisch verkozen president". Of dat inderdaad betekent dat Compaoré binnen afzienbare termijn zal opstappen, is vandaag nog niet duidelijk.

Bloedige dag

Gisteren sloeg de vlam in de pan in Burkina Faso. Aanleiding was een stemming in het parlement over een voorstel tot grondwetswijziging. Daardoor zou Compaoré in staat zijn geweest om nog eens 15 jaar aan de macht te blijven. De president is overigens al sinds 1987 aan de macht.

Zijn nieuwste plannen waren er blijkbaar te veel aan. Woedende betogers bestormden tal van overheidsgebouwen in de hoofdstad Ouagadougou en in Bobo Dioulasso, de tweede stad van het land. In Ouagadougou ontstond brand in het parlementsgebouw en werd hevig gevochten voor de poorten van het presidentieel paleis.

Hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, is nog niet duidelijk. Het Franse persagentschap AFP heeft het over een 30-tal doden en meer dan 100 gewonden.

Of de toespraak van Compaoré de gemoederen zal kunnen bedaren, is af te wachten. De oppositie blijft zeggen dat over zijn vertrek niet kan worden onderhandeld.

Meest gelezen