Congolese "mirakelarts" wint Sacharovprijs

Het Europees Parlement schenkt de Sacharovprijs voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting dit jaar aan de Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Denis Mukwege.

Mukwege is de oprichter van het Panziziekenhuis in Bukavu in het oosten van Congo. De arts is gespecialiseerd in de behandeling van slachtoffers van (groeps)verkrachtingen en hekelde meermaals het gebrek aan internationale aandacht voor het systematische gebruik van seksueel geweld in het conflict in het oosten van Congo. In 2012 overleefde Mukwege een raid van gewapende mannen op zijn huis.

Door zijn werk en zijn volharding kreeg Mukwege de bijnaam "wonderdokter", omdat hij vrouwen er bovenop hielp die heel diep zaten. Hij werd zo ook bekend buiten de landsgrenzen van Congo. 

Mukwege, die in 2011 uit handen van koning Albert de Internationale Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk ontving, behoorde tot een shortlist van drie kandidaten. De andere finalisten waren de Oekraïense beweging EuroMaidan en de Azerbeidjaanse mensenrechtenactiviste Leyla Yunus.

Over de Sacharovprijs

Met de Sacharovprijs onderscheidt het Europees Parlement sinds 1988 een persoon of organisatie met bijzondere verdiensten op het vlak van de verdediging van democratie en de rechtsstaat, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Vorig jaar werd de onderscheiding nog toegekend aan de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai, die dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede won.

Meest gelezen