"IS is bedreiging voor erfgoed in Syrië en Irak" Auteur: Jos De Greef

ma 29/09/2014 - 20:44 Jos De Greef De moslimterreurgroep Islamitische Staat is een bedreiging voor de cultuurschatten in die gebieden in Syrië en Irak die ze bezet houdt. Dat zegt de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties.

"Als er tienduizenden gedood worden, moet men zich dan druk maken over de culturele verwoestingen die IS aanricht? Ja!", stelt Philippe Lalloi, de Franse ambassadeur van Unesco. 

AP

Het was eerder al bekend dat IS tal van monumenten in Noord-Irak vernietigd heeft. In de extremistische ideologie van IS zijn veel monumenten "in strijd tegen de islam", tenminste in de visie die IS van de godsdienst heeft.

Daardoor zijn tientallen monumenten en heiligdommen van christenen, joden, jezidi's, mandaeërs en zelfs islamitische moskeeën opgeblazen en met bulldozers verwoest. Het gaat dan niet enkel om sjiitische "husayniyya", maar ook mausolea van bekende soefi-meesters en zelfs soennietische heiligdommen.Zo is ook de tombe van de bijbelse profeet Jonas vernietigd.

Nog meer woede van IS is gericht tegen oude Assyrische monumenten en beelden van eeuwen voor Christus omdat die "heidens" zouden zijn.

"Illegale kunsthandel financiert IS"

Inmiddels heeft de top van IS echter ook begrepen dat de door hen zo gehate kunstschatten veel geld waard zijn op de internationale markt, vooral dan de zwarte markt in geroofde kunst.

AP

Volgens de Unesco en de Iraakse archeologische dienst heeft IS contacten gelegd met internationale maffianetwerken die gespecialiseerd zijn in die zwarte kunsthandel. Om die reden zou IS inmiddels zelf begonnen zijn met archeologische opgravingen die weinig of niet wetenschappelijk verlopen en eerder gericht zijn op schattengraverij.

Veel geroofde kunstschatten belandden uiteindelijk op de Europese en Aziatische markten die op die manier het terrorisme van IS financieren. De strijd tegen IS moet volgens Unesco dan ook gevoerd worden door het bestrijden van de illegale kunsthandel door IS.

Precieze gegevens over de plunderingen en verwoestingen door IS zullen pas duidelijk worden als het gebied dat ze bezet houden opnieuw bevrijd wordt, aldus de Unesco.