Botox bij jongeren zet rem op emotionele ontwikkeling

Onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen van botoxbehandelingen bij jonge mensen. Niet om medische redenen, maar om psychologische redenen. Wie zijn gezicht op relatief jonge leeftijd (onder de 25 jaar) al tegen rimpels laat behandelen, zet mogelijk een rem op zijn verdere emotionele ontwikkeling.

Wie zijn gezicht met botox laat behandelen, laat eigenlijk zijn gelaatsspieren verlammen. Daardoor verdwijnen niet alleen de eigen gelaatsuitdrukkingen, maar ook de mogelijkheid om anderen goed te begrijpen. Dat is al gebleken uit eerder onderzoek.

Om de emoties van anderen te begrijpen, nemen we onbewust hun gelaatsuitdrukkingen over. Maar na een botoxbehandeling wordt dat een stuk moeilijker en wordt anderen begrijpen plots minder vanzelfsprekend. Wie zich laat botoxen, krijgt het dus niet alleen moeilijker om zelf zijn gevoelens uit te drukken, maar ook om anderen te begrijpen.

Waarschuwing

Omdat steeds meer jongvolwassenen zich laten botoxen, waarschuwt de Britse onderzoekster Helen Collier voor de kwalijke gevolgen ervan. “Een groeiende groep van jonge mensen met een uitgestreken gelaat krijgt het nu steeds moeilijker om hun gevoelens over te brengen. Als je gelaatsuitdrukkingen wegneemt, kan dit hun emotionele en sociale ontwikkeling belemmeren”, schrijft Collier als conclusie bij haar onderzoek in the Journal of Aesthetic Nursing.

“We moeten eerst de gevolgen van de behandeling kennen voor we eraan beginnen.” Collier wordt hierin bijgetreden door een aantal vooraanstaande plastisch chirurgen die zelfs stellen dat botox inspuiten bij jongeren moreel verkeerd is.

Daarom wordt nu opgeroepen om aantal criteria te gebruiken voor plastisch chirurgen overgaan tot een botoxbehandeling. Zo zouden artsen moeten kijken hoe dik de huid is, hoe erg die door de zon beschadigd is en hoe diep de rimpels zijn. Maar deskundigen vrezen dat financieel gewin toch vaak op de eerste plaats blijft komen.

Meest gelezen