Franciscus: "Oorlog is waanzin"

Paus Franciscus heeft tijdens een herdenking voor de start van de Eerste Wereldoorlog uitgehaald naar de onverschilligheid ten aanzien van oorlogen en gewapende conflicten. Economische belangen, onverschilligheid en onverdraagzaamheid vormen de drijfveren voor oorlogen, zei Franciscus voor wie de herdenking overigens ook een persoonlijke betekenis had.

Franciscus woonde op de begraafplaats van Redipuglia, in de regio Venetië, een grote plechtigheid bij om de start van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Redipluglia vormde 100 jaar geleden de oostelijke grens van het Italiaanse offensief tegen het Oostenrijks-Hongaarse rijk.

Vandaag biedt het plaats aan het grootste oorlogskerkhof in Italië, meer dan 100.000 soldaten uit WOI vonden er hun laatste rustplaats. Ondanks de striemende regen daagden duizenden gelovigen op om een glimp van de kerkvorst op te vangen. Bij de misviering vandaag gingen naast Franciscus ook de aartsbisschoppen van Wenen en Zagreb voor. Eveneens aanwezig waren talkrijke bisschoppen uit Oostenrijk, Kroatië, Slovenië en Hongarije.

In zijn homilie herinnerde de paus aan de slachtoffers van elke oorlog, tot op vandaag. "Oorlog maakt kapot. Oorlog verminkt alles, zelfs de band tussen broers. Oorlog is krankzinnig, zijn ontwikkelingsplan is er een van vernietiging."

Hij verwees naar de economische belangen van de wapenindustrie en onverschilligheid als drijfveren voor een oorlog. "Hebzucht, onverdraagzaamheid en machtswellust zijn de onderliggende motieven voor het voeren van oorlog en ze worden vaak verrechtvaardigd door een ideologie."

"De menselijke tol van deze slachtpartijen en zinloze oorlogen wordt op onverschilligheid onthaald. De mensheid moet wenen en dit is het moment om te wenen."

Voor paus Franciscus hield de herdenking van vandaag ook een persoonlijke herinnering in. Zijn grootvader, Giovanni Carlo Bergoglio, vocht van 1915 tot 1917 als radio operator mee in het offensief tegen het Oostenrijk-Hongaarse rijk. Hij overleefde het slagveld en werd beloond met een certificaat voor bewezen diensten en 200 Italiaanse lire.

Bergoglio onvluchtte enige tijd nadien de crisis in zijn land en emigreerde naar Argentinië. Zijn verhalen over de oorlog en het leed dat hij er had gezien, maakten later een diepe indruk op zijn kleinzoon, de latere paus.

Meest gelezen