Associatieverdrag EU-Oekraïne uitgesteld tot eind 2015

De Europese Unie en Oekraïne stellen de inwerkingtreding van hun veelbesproken associatieverdrag uit tot eind volgend jaar. Dat heeft eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht bekendgemaakt, na overleg met Oekraïens minister Pavlov Klimkine en zijn Russische collega Aleksej Oeljoekajev. Moskou heeft zich steeds verzet tegen het akkoord.

Belangrijkste onderdeel van het associatieverdrag - dat aan de basis lag van het Maidan-protest - is de vrijhandelszone tussen de EU en Oekraïne. Doel was die na de ratificatie door Kiev en het Europees Parlement op 14 november al voorlopig te laten ingaan. Tegen de achtergrond van de spanningen tussen Oekraïne en Rusland bleek dat echter onmogelijk. Vandaar het uitstel met ruim een jaar.

Niettemin verwacht De Gucht wel dat Kiev en het Europees Parlement het verdrag volgende week zullen ratificeren. In afwachting van de uiteindelijke inwerkingtreding zal de eenzijdige openstelling van de Europese markt voor Oekraïense producten, die normaal op 1 november verviel, als tussenmaatregel verlengd worden. Het conflict met Rusland drukt immers zwaar op de Oekraïense economie.

Het uitstel van de inwerkingstelling noemt De Gucht "een soort vredesclausule" die Kiev en Moskou de kans moet bieden om hun problemen op te lossen. Voor de liberaal is het verdrag een bouwsteen voor verdere gesprekken, die in principe los staat van de veiligheids- en energietwisten in het Oekraïense conflict. Niettemin zal een effectieve inwerkingtreding grotendeels afhangen van een ruimer akkoord, beseft hij.

Of het dan geen bedenkelijk precedent is, dat Rusland als derde land zo'n vinger in de pap heeft in een bilateraal verdrag tussen de EU en Oekraïne? "De wereld is gemaakt van slechte precedenten", haalde De Gucht de schouders op. "Als dit kan helpen om de druk en de gemoederen te kalmeren, dan is dat een goede zaak. Een jaar uitstel is ook niet het einde van de wereld."

Meest gelezen