Voor het eerst sinds WOII uitbraak van knokkelkoorts in Japan

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is er in Japan een uitbraak van knokkelkoorts of dengue. Zeker 55 mensen raakten al besmet. Wellicht is de besmetting begonnen in een populair park in de hoofdstad Tokio. Het park wordt daarom voorlopig gesloten.
AP2014

Dengue of knokkelkoorts is een ziekte die regelmatig voorkomt in Azië en jaarlijks honderden doden maakt in onder meer Maleisië en de Filipijnen. Symptomen zijn koorts, spier- en gewrichtspijn en misselijkheid. Een behandeling voor de ziekte is er niet en in het ergste geval kan de ziekte leiden tot interne bloedingen, die fataal kunnen zijn.

De ziekte is in het verleden meermaals vanuit andere Aziatische landen Japan binnengekomen. Voor het sinds WOII is er nu echter een uitbraak in Japan zelf. Iedereen die de ziekte heeft opgelopen, zou in de omgeving van het Yoyogi-park in de hoofdstad Tokio geweest zijn, een toeristische trekpleister die altijd veel volk lokt. "Men vermoedt dat een mug in het park iemand die buiten Japan met Dengue was besmet, heeft gestoken", vertelt correspondent Kjeld Duits aan de NOS. "Die mug is daardoor besmet geraakt en heeft vervolgens andere mensen geprikt en besmet."

Om verdere besmettingen te voorkomen, is het park voorlopig gesloten. Medewerkers van de groendienst zijn volop in de weer om het park te besproeien met insecticiden. Minister van Volksgezondheid Yasuhisa Shiozaki roept de bevolking op niet te panikeren. "Niemand is gestorven, blijf dus vooral kalm", klinkt het.

Meest gelezen