Poetin: "Optreden Oekraïense leger doet denken aan nazibeleg van Leningrad"

De Russische president Vladimir Poetin heeft opnieuw hard uitgehaald naar de autoriteiten in Kiev. "Het optreden van het Oekraïense leger doet denken aan het nazibeleg van Leningrad", zegt Poetin. Intussen zijn sinds halfweg april al bijna 2.600 doden gevallen in Oost-Oekraïne.

Poetin heeft opnieuw oorlogstaal gesproken over het conflict in Oost-Oekraïne. Volgens hem is het echte probleem dat de Oekraïense regering niet wil onderhandelen met de pro-Russische separatisten. In een uithaal vergeleek hij het optreden van het Oekraïense regeringsleger in Oost-Oekraïne met het beleg van Leningrad (nu opnieuw Sint-Petersburg) door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Sommige mensen hebben andere standpunten over geschiedenis en de geschiedenis van mijn land, maar volgens mij is het Russische en het Oekraïense volk in wezen één volk", zegt Poetin voort. Dat Rusland actief mee zorgt voor de onrust in Oost-Oekraïne wordt ontkend, net zoals dat Moskou blijft ontkennen dat het soldaten heeft in het Oosten van Oekraïne.

AP2014

NAVO

Ondertussen heeft NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen nogmaals benadrukt dat er volgens hem wel degelijk Russische troepen actief zijn in Oekraïne. "Ondanks de holle ontkenningen van Rusland zijn Russische soldaten en materieel de grens met Oekraïne overgestoken. Dit is geen geïsoleerde daad, maar een onderdeel van een maandenlang patroon om de soevereiniteit van Oekraïne te ondermijnen."

Rasmussen liet vallen dat wat hem betreft de weg naar een Oekraïens NAVO-lidmaatschap openligt. "Op de NAVO-top in Wales, volgende week donderdag en vrijdag, wordt beslist op welke manier de samenwerking met Oekraïne wordt opgedreven", zei Rasmussen nog. 

De Oekraïense premier Jatsenjoek heeft van zijn kant laten weten dat hij de procedure wil heropstarten om Oekraïne lid te laten worden van de NAVO.

2.600 doden

In de laatste 24 uur zijn er in Oost-Oekraïne opnieuw tien Oekraïense soldaten om het leven gekomen. 30 anderen raakten gewond.

Na de recente winsten van het regeringsleger in de rebellenbolwerken Donetsk en Loegansk zijn de separatisten er deze week in geslaagd een nieuw front te openen in het zuidoosten van Oekraïne. Sinds half april zijn er volgens de Verenigde Naties al bijna 2.600 doden gevallen in Oost-Oekraïne.

Gasoorlog

Rusland staat open voor gesprekken over de hervatting van de gasbevoorrading aan Oekraïne. Volgens de Russische minister voor Energie, Alexander Novak, is Moskou zelfs bereid om Kiev een korting van 20 procent te geven. De prijs blijft vooralsnog wel hoger dan wat Oekraïne eerder al liet verstaan bereid te zijn om te betalen.

Oekraïne zit intussen al enkele maanden zonder gas. De prijs was bijna verdubbeld nadat de pro-Russische president Janoekovitsj door een volksopstand van de macht werd verdreven. Opmerkelijk is trouwens dat het Russische gas intussen nog steeds via pijpleidingen door Oekraïne naar Europa loopt. Ongeveer de helft van de Europese gasimport komt via Oekraïne binnen.

Kiev heeft nog niet gereageerd op het laatste voorstel van Rusland. Europees Commissaris voor Energie, Günther Oettinger, heeft opnieuw herhaald dat Rusland het gas niet als wapen mag gebruiken om de crisis tussen Oekraïne en Rusland op te lossen.

AP2013

Meest gelezen