"Als je uit elkaar gaat, deel je ook elkaars bankrekening niet meer"

De Britse premier David Cameron is gisteren naar Schotland afgereisd om zich te mengen in het debat over een mogelijke Schotse onafhankelijkheid. Cameron, die gekant is tegen een Schotse afscheuring, wees op de volgens hem "economische risico's" van een Schotse soloslim. Het zou voor de Schotten een "sprong in het onbekende zijn".
© Andy Buchanan 2014 All Rights Reserved.

Op 18 september, over een kleine 3 weken, stemmen de Schotten over de vraag of Schotland al dan niet onafhankelijk moet worden. Cameron had zich tot nu toe grotendeels afzijdig gehouden in het debat, maar sprong er gisteren middenin.

De Britse premier trok naar Glasgow waar hij ging speechen op de CBI Scotland Annual Dinner, een bijeenkomst van zo'n 230 vertegenwoordigers uit Schotse zakenwereld. Cameron ging de economische toer op in zijn pleidooi tegen een Schotse onafhankelijkheid.

"Schotland doet twee keer zoveel handel met de rest van het Verenigd Koninkrijk (VK) dan met de rest van de wereld samen", aldus Cameron. "Die economische activiteiten zijn goed voor een miljoen Schotse jobs." Als Schotland solo gaat, kan dat een impact hebben, suggereerde Cameron, die het had over het gevaar van "een sprong in het grote onbekende." 

Het ziet eruit dat het debat en de overwegingen vooral over geld, financiën en de economie zullen gaan. Voorstanders van onafhankelijkheid zeggen dat Schotland op zichzelf kan floreren, zijn eigen belastingen kan bepalen, en ten volle van de rijkdommen van de Noordzee-olie zal kunnen genieten. Bovendien kunnen ze zelf ook gaan beslissen over immigratie.

Cameron poneerde gisteren dat Schotland economisch wel eens meer afhankelijk zou kunnen zijn van Engeland, Wales en Noord-Ierland dan ze denken, vooral in de sector van de financiële diensten. Cameron zei nog dat binnen het VK de Schotse pensioenen veiliger zijn, dat er geen gebikkel komt over de munteenheid, dat ze goedkoop geld kunnen lenen en vrijer handel kunnen drijven.

Bovendien doet het wereldwijde netwerk van VK-ambassades er alles aan om de Schotse bedrijfswereld te promoten om hen zo toe te laten om "harder te lopen en luider te roepen". Over het heikele punt of een nieuwe Schotse munteenheid nodig zou zijn, klonk het: "Iedereen weet dat als je uit elkaar gaat, je ook elkaars rekening en bankkaart niet meer gebruikt."

© Andy Buchanan 2014 All Rights Reserved.

Meest gelezen