Poolse premier Donald Tusk als opvolger van Van Rompuy?

Belangrijke Europese staatshoofden en regeringsleiders zouden de Poolse premier Donald Tusk voorstellen als nieuwe voorzitter van de Europese Raad. Tusk zou dan de opvolger worden van Herman Van Rompuy.

Het nieuws is vanavond bekendgemaakt door de woordvoerster van de Poolse premier zelf. Dat lijkt er op te wijzen dat er een doorbraak is in de moeilijke keuze voor een nieuwe EU-president zoals die functie ook omschreven wordt.

De Poolse premier "onderzoekt het voorstel ernstig en analyseert de gevolgen voor Polen en de veiligheid van dat land, vooral in het licht van de crisis in buurland Oekraïne en de spanningen met Rusland", aldus de woordvoerster.

Zaterdag komen de EU-leiders in Brussel bijeen om de knoop door te hakken. Er zijn immers nog andere belangrijke EU-topfuncties die snel een invulling moeten krijgen.

De keuze voor de Poolse premier Donald Tusk is erg belangrijk, want die catapulteert Polen naar de Europese top. Warschau was de voorbije maanden erg kritisch voor het Russische optreden in Oekraïne en is voorstander van een harder Europees antwoord.

Als Tusk groen licht krijgt, wordt hij de tweede voorzitter van de Europese Raad of EU-president en dus de opvolger van onze landgenoot Herman Van Rompuy. De keuze voor Tusk zou ook die van een EU-minister van Buitenlandse Zaken vergemakkelijken. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski zou dan een stap opzij zetten en die functie overlaten aan zijn belangrijkste rivale, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (links).

Van Solidarnosc naar de top van de EU?

Donald Tusk is 58 en historicus. Hij begon zijn politieke carrière in Solidarnosc, de Poolse vrije vakbond die aan de basis lag van de val van het communisme in Polen in 1989.

Sinds 2007 is hij premier van Polen en hij is ook een van de oprichters en voorzitter van de liberale partij Burgerplatform, de grootste in Polen. Op Europees vlak zit het Burgerplatform evenwel in de conservatieve EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement.

Topfuncties raken ingevuld

Dit jaar wordt een cruciaal jaar, want veel topfuncties moesten opnieuw verdeeld worden. Zo werd de gewezen Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker eerder verkozen to opvolger van EU-Commissievoorzitter, de Portugees José Manuel Durrrao Barroso.

Overigens moet de hele Europese Commissie na de recente verkiezingen nog samengesteld worden. België is er nog niet uit wie het gaat voorstellen als EU-commissaris. Op dit ogenblik is Karel De Gucht (Open VLD) EU-commissaris van Handel.

De Noorse ex-premier Jens Stoltenberg werd dan weer gekozen om later op het jaar de leiding van de NAVO over te nemen van de huidige Deense secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

Meest gelezen