Aznavour: "Haal bedreigde minderheden naar Frankrijk"

De Franse zanger Charles Aznavour roept zijn land op om mensen van de bedreigde minderheden uit het Midden-Oosten in Frankrijk toe te laten. Dat is niet enkel liefdadigheid, Frankrijk heeft die mensen ook nodig, aldus Aznavour.
AP2014

De 90-jarige artiest deed die oproep in een interview met de radiozender Europe 1. Aznavour (links) is woedend over de discriminatie en systematische vervolging van religieuze en etnische minderheden, vooral dan door de extremistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië, maar ook elders.

Het gaat dan om bedreigde minderheden zoals Assyrische en Chaldeeuwse christenen, jezidi's, mandeeën en anderen. Die worden al eeuwen gediscrimineerd, maar worden nu door IS gedwongen om zich te bekeren, dreigen gedood te worden of moeten op de vlucht slaan.  In Noord-Irak zijn zo meer dan 1,2 miljoen mensen op de vlucht.

Volgens Aznavour hebben die mensen geen toekomst meer in de regio en hij roept Frankrijk dan ook op om hen massaal op te nemen. "Help hen en geef hen een thuis! We kunnen niet egoĂŻstisch blijven en we moeten iets doen!", roept hij uit. Nog volgens Aznavour moet er desnoods met geweld worden opgetreden tegen IS. "Men onderhandelt niet met moordenaars... oog om oog, tand om tand."'

Het gaat niet enkel om menselijkheid of liefdadigheid, want Frankrijk heeft die mensen ook nodig, stelt Aznavour. Door de trek naar de steden zijn er op het Franse platteland tal van leeggelopen dorpen en niet-gebruikte landbouwgronden, merkt de zanger op. Het zou niet veel kosten om die woningen te renoveren om als onderdak te dienen voor christenen, Koerden, jezidi's, Armeniërs en anderen, merkt hij op. "Alle basisinfrastructuur is er, het gemeentehuis, de post, de kerk, alles is leeg en vraagt om herbevolkt te worden", aldus de zanger.

Frankrijk vangt al Iraakse christenen op

Als enige Europese land heeft Frankrijk al tal van vervolgde minderheden uit het Midden-Oosten opgevangen. Dat gaat al terug tot de 19e eeuw en meer recent vonden veel maronitische christenen uit Libanon een tweede thuis in Frankrijk.

De voorbije maanden hebben al enkele honderden Iraakse christenen van allerlei kerken een toevlucht gevonden in Frankrijk. Vorige donderdag zijn er nog eens 40 Irakezen aangekomen in Parijs.

In totaal hebben al 8.000 Iraakse christenen een visumaanvraag ingediend bij het Franse consulaat-generaal in Erbil, de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan.

Aznavour wil nu ook de Franse deur openen voor andere vervolgde minderheden zoals de jezidi's, mandeeën, shabak en anderen die met genocide bedreigd worden door de IS-rebellen. 

Charles Aznavour of Shahnur Aznavourian zoals hij eigenlijk heet, is zelf in Parijs geboren als zoon van Armeense immigranten. Hij is een van de grote sterren van het Franse chanson en heeft de dubbele nationaliteit. Zo is hij ambassadeur van Armenië in Zwitserland en is hij permanent vertegenwoordiger van Armenië bij de VN-cultuurorganisatie Unesco.

Meest gelezen