Duitsland herdenkt mislukte aanslag op Hitler

In Duitsland is vandaag een mislukte aanslag op Adolf Hilter herdacht. Zo'n 200 samenzweerders werden dezelfde dag nog opgepakt en geëxecuteerd. De Duitse president heeft hen vandaag herdacht.

Dag op dag 70 jaar geleden hebben een aantal officieren van de Duitse Wehrmacht een staatsgreep proberen te plegen tegen Adolf Hitler, de leider van Nazi-Duitsland. De leiding van de operatie was in handen van kolonel Graaf Claus von Stauffenberg. Die laatste zou zelf een bomaanslag plegen op Hitler in zijn zwaar beveiligde hoofdkwartier de "Wolfsschanze".

Nadat de bom was afgegaan vluchtte von Stauffenberg terug naar het ministerie van Oorlog in Berlijn. Intussen zou daar "Operation Walküre" van start gaan, eigenlijk een plan dat door de Wehmracht ontwikkeld was om een mogelijke staatsgreep te onderdrukken, waarbij het leger belangrijke strategische plaatsen in Berlijn en andere plaatsen moest bezetten.

Doordat er geen bevestiging was geweest vanuit de "Wolfsschanze" dat Hitler overleden was, hebben de getrouwen van von Stauffenberg echter beslist om de start van de operatie uit te stellen totdat von Stauffenberg terug was in Berlijn. Von Stauffenberg was naar verluidt woedend toen hij dat laatste vernam. Toch leek de staatsgreep eerst zoals gepland te verlopen.

AP1944

Foto: Hitler en Mussolini bekijken de schade in de Wolfsschanze

Waar von Stauffenberg (kleine foto) en consoorten echter niet op gerekend hadden, was dat een officier zich gestoten had aan de tas waar de bom in zat en deze daarom iets verder naar achter had geplaatst. Hierdoor was Hitler niet omgekomen bij de aanslag. Hij was slechts lichtgewond geraakt. Toen dat de samenzweerders ter ore kwam, probeerde ze dat nog te verdoezelen.

Zo werden belangrijke SS'ers gearresteerd. Door de slechte communicatie op het terrein zelf werd echter geen van de samenzweerders zelf, maar wel een fanatieke nazi Otto-Ernst Remer uitgestuurd om propaganda-minister Joseph Goebbels te arresteren. Goebbels liet Remer bellen naar Hitler die hem verzekerde dat hij wel degelijk in leven was.

Daarna liet Goebbels een radiobericht maken waarin werd gesteld dat Hitler de aanslag had overleefd. Verschillende samenzweerders vluchtten weg, anderen bleven het ministerie van Oorlog bezet houden, maar zij werden dezelfde dag nog allemaal met geweld aangehouden.

Uiteindelijk werden zo'n 200 samenzweerders geëxecuteerd voor hoogverraad, onder wie ook von Stauffenberg. Sinds de val van Nazi-Duitsland wordt de aanslag jaarlijks herdacht. Enkele jaren geleden nog werd het verhaal van de aanslag verfilmd in de film "Valkyrie" met Tom Cruise in de rol van van Stauffenberg.

Meest gelezen