"Homomannen slikken het best preventief hiv-remmers"

Alle seksueel actieve homomannen moeten overwegen om preventief hiv-remmers te slikken. Dat raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan als bijkomende voorzorgsmaatregel naast onder meer het gebruik van condooms.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een nieuw rapport gepubliceerd over hiv-preventie. Een van de nieuwe richtlijnen in het rapport is dat alle homomannen aangeraden wordt om dagelijks preventief hiv-remmers te slikken - zoals Truvada of Tenofovir in combinatie met emtricitabine. Tot nu toe werd dat enkel aangeraden bij homomannen die een (seksuele) relatie hebben met een seropositieve partner.

"Ondanks alle preventiecampagnes blijft het aantal hiv-diagnoses bij mannen die seks hebben met andere mannen wereldwijd stijgen. Daarom denken we dat bijkomende preventie belangrijk kan zijn", klinkt het in het rapport. "De nadelen - zoals de bijwerkingen van de medicatie - wegen niet op tegen de voordelen die de hiv-remmers bieden." De remmers doen het risico op besmetting immers met ruim 90 procent dalen.

Toch zijn die bijwerkingen niet min. Zo heeft minstens 10 procent van de gebruikers last van duizeligheid, hoofdpijn, diarree, misselijkheid, braken en spierpijn. Tussen de 1 en 10 procent van de gebruikers heeft bovendien last van buikpijn, slapeloosheid en uitslag. (nvdr. volgens de bijsluiter van Truvada op site Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten).

Holebifederatie çavaria heeft geen problemen met de aanbevelingen van de WHO. De koepelorganisatie vindt niet dat de homomannen daarmee geviseerd worden, want in het rapport worden ook andere risicogroepen genoemd. "De WHO heeft ook niet gezegd alle mannen die seks hebben met mannen die pillen moeten nemen, het gaat vooral over mensen die risicogedrag vertonen. Daarnaast roept de WHO op dat alle landen nagaan hoe ze het kunnen implementeren in enkele nationale context", zegt Jeroen Borghs van çavaria.

"Bijkomende preventie zinvol"

Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, Sensoa, reageert positief op de richtlijnen van de WHO, "maar dat betekent niet dat iedere homoman voortaan ook hiv-remmers moet nemen. Voor sommigen kan het wel degelijk een nuttige optie zijn. Daarom vragen we een implementatiestudie voor België". Daar hoort volgens Sensoa ook een onderzoek bij naar de kosteneffectiviteit van die remmers. Het inzetten op de hiv-remmers mag volgens Sensoa niet ten koste gaan van de huidige preventiecampagnes.

Net vandaag lanceert de organisatie de hiv-preventiecampagne "Veel of weinig virus, een groot verschil" om homomannen te informeren over de "virale lading" bij mensen die seropositief zijn. Met affiches en een folder wil het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid benadrukken dat iemand die net besmet is met hiv heel besmettelijk is en dat door medicatie de graad van besmettelijkheid sterk kan dalen.

Door te informeren over de virale lading, wil Sensoa bovendien de irreële angst wegnemen die sommige homo's hebben tegenover hiv-positieve mannen. Indien iemand die seropositief is zijn medicatie goed inneemt, verdwijnt het virus namelijk bijna helemaal en is hij nauwelijks nog besmettelijk.

"Sommige homomannen weigeren echter seks te hebben met seropositieve mannen, omdat ze denken dat het virus altijd erg besmettelijk is", aldus Cruyssaert. "Dat stigma staat open communicatie over hiv in de weg en kan ervoor zorgen dat mannen die seropositief zijn, daar niet voor durven uitkomen."

AP2012

Meest gelezen